Niedługo może zabraknąć tuńczyków i innych ryb. Przyczyną jest globalne ocieplenie

Według raportu Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody, poziom tlenu w oceanach przez ostatnie 50 lat zmniejszył się o 2 proc. Wpływa to negatywnie na populację m.in. rekinów, tuńczyków czy marlinów.

Podczas szczytu klimatycznego COP25 w Madrycie zaprezentowano raport Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody (IUCN), według którego globalne ocieplenie wpływa na poziom tlenu w oceanach, podaje "The Independent". Wraz ze ocieplaniem się klimatu, następuje redukcja tlenu. Dane na podstawie, których wysnuto taki wniosek zbierano od lat 50. XX wieku.

W okresie od 1960 do 2010 roku poziom tlenu w oceanach zmniejszył się o 2 proc., co jest głównie wynikiem wzrostu temperatury na całym świecie. Tak duże zmiany stwarzają zagrożenie dla różnych gatunków żyjących w słonych wodach naszej planety.

>>>Zobacz też: Przez zmiany klimatyczne rośnie zainteresowanie Arktyką - chodzi o surowce i nowe możliwości transportowe. To mocno niepokoi Danię:

Zobacz wideo

Globalne ocieplenie wpływa na liczebność populacji wielu gatunków ryb

Oprócz wzrostu globalnej temperatury, za spadek zawartości tlenu w zbiornikach wodnych odpowiedzialne są algi. Do mórz i oceanów trafiają nawozy sztuczne, które wpływają na gwałtowny rozrost alg. Zwiększenie ich liczby w oceanach sprawia, że zabierają one tlen z wody. Z raportu IUCN wynika, że obecnie w oceanach, głównie w Atlantyku, jest aż 700 obszarów z niedoborami tlenu. Dla porównania, w latach 60. takich miejsc było jedynie 45.

Spadek zawartości tlenu w wodach oceanicznych wpływa na populację ryb. Ze względu na redukcję tlenu, zmienia się ekosystem. W wyniku tego, problemy zaczynają mieć różne gatunki ryb, m.in. rekiny, tuńczyki oraz marliny, które nie mogą żyć w tych obszarach i grozi im masowe wyginięcie. Według prognoz, proces ten będzie postępował, a tlenu w oceanach będzie coraz mniej. Dlatego też Grethel Aguilar, dyrektor generalna IUCN podczas prezentacji raportu wyraziła nadzieję, że na szczycie COP25 zostaną podjęte konkretne postanowienia, która zapobiegną takiemu stanowi rzeczy. 

Więcej o:
Komentarze (28)
Niedługo może zabraknąć popularnych ryb. Przyczyną jest globalne ocieplenie
Zaloguj się
  • sector23

    Oceniono 9 razy 9

    Spokoooojnie! W Biedrze i Lidlu bedom.

  • tonz2

    Oceniono 4 razy 4

    Prędzej ryby wyginą z przełowienia niż z braku tlenu

  • pilot.tv

    Oceniono 8 razy 4

    Ryb brakuje bo łowiska są trzebione. Za dużo łowimy. Do tego ryby chorują bo smieci zrzucamy do mórz i oceanów. W tym smieci atomowe. Nic nie ma to wspolnego z globalnym ociepleniem

  • marco35

    Oceniono 4 razy 0

    Zastanawiam się czy jest na świecie jakieś zjawisko (negatywne) którego nie można wytłumaczyć globalnym ociepleniem.

  • snowbird1

    Oceniono 8 razy 0

    Juz nie ma "globalnego ocieplenia", sa "zmiany klimatu" . Gazeta jak zwykle "do tylu". Dostosujcie sie do obowiazujacej linii partyjnej.

  • piotr.ryka

    Oceniono 14 razy 0

    Dobrze chociaż, że łby redaktorów i redaktorek GW zapewnią nam dostatek kiełbi.

  • towarzysz.dyrektor

    Oceniono 1 raz -1

    Jak to bylo ? "Ptaki sie kurcza", bo ocieplenie . 🤣🤣🤣

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX