Od kiedy otwarte bary i restauracje? Mateusz Morawiecki o trzecim etapie odmrażania gospodarki

Podczas środowej konferencji prasowej premier RP Mateusz Morawiecki ogłosił III etap odmrażania gospodarki. Od poniedziałku 18 maja otwarte będą zakłady fryzjerskie, ale także restauracje i bary.

Konferencji prasowa premiera Mateusza Morawieckiego oraz ministra zdrowia odbyła się w środę 13 maja o godz. 12:30. Przedstawiciele rządu przekazali do wiadomości termin wprowadzenia III etapu odmrażania gospodarczego. Dotyczy on m.in. długo oczekiwanego  ponownego funkcjonowania obiektów gastronomicznych oraz zakładów fryzjerskich. 

Zobacz wideo #BiznesWalczy - Ichiban Sushi

III etap odmrażania gospodarki. Od kiedy otwarte restauracje? Na jakich zasadach będą funkcjonować? 

Jak zapowiedział Mateusz Morawiecki, restauracje, bary i wszystkie inne lokale gastronomiczne zostaną otwarte od 18 maja przy zachowaniu reżimu sanitarnego. Chodzi o m.in. zachowanie odstępu 2 metrów między osobami w lokalu. Premier RP zachęcił do korzystania z ogródków restauracyjnych. "Według epidemiologów przebywanie na świeżym powietrzu jest dużo bardziej bezpiecznie" - dodał. 

Minister zdrowia Łukasza Szumowski zaznaczył, że w lokalach gastronomicznych nadal należy przestrzegać określonych zasad bezpieczeństwa, czyli w miarę możliwości zakrywać usta i nos, nosić rękawiczki ochronne czy zachowywać dystans społeczny. 

Przypominamy, że lokale gastronomiczne mogły realizować tylko i wyłącznie dostawy do klientów bądź zamówienia na wynos. 

Czytaj więcej: Od kiedy otwarte zakłady fryzjerskie i kosmetyczne? Morawiecki zapowiedział trzeci etap odmrażania gospodarki

Więcej o:
Komentarze (55)
Od kiedy otwarte kawiarnie i restauracje? Mateusz Morawiecki o trzecim etapie odmrażania gospodarki
Zaloguj się
  • vegemot

    Oceniono 35 razy 17

    Pisowscy geniusze najpierw wszystko pozamykali, a teraz gdy zakażeń jest rekordowo duzo to wszystko otwieraja. Bardzo logiczne, ale czego spodziewac sie po partii, na ktora glosuje ciemnota, patologia, niewyksztalceni, nieroby, niedacznicy zyciowi

  • gonzo44

    Oceniono 24 razy 12

    "w lokalach gastronomicznych nadal należy przestrzegać określone zasady bezpieczeństwa, czyli w miarę możliwości zakrywać usta i nosa, nosić rękawiczki ochronne czy zachowywać dystans społeczny"
    Ale jak szamać w maseczkach??? Aha - można zdjąć? W lokalu czy w ogródkach restauracyjnych? A jak w ogródkach można zdjąć, to dlaczego na ulicy trzeba nosić??? Banda debili.

  • japiernicze

    Oceniono 14 razy 10

    Przygotujcie się na drugą falę zakażeń i ponowne zamknięcie wylęgarń wirusa...

  • borek-skorek

    Oceniono 5 razy 3

    W jaki sposób zapewnić 2 metrowy odstęp pomiędzy konsumentami w lokal gastronomicznym?

  • gdabski

    Oceniono 2 razy 2

    Jak rząd wyobraża sobie dezynfekcję stolika po każdym kliencie w takim food courcie w centrum handlowym?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX