W naszym kraju jest milion wegetarian oraz wegan, a już wkrótce ich liczba może wzrosnąć do 3 mln. Co więcej, aż 43 proc. Polaków zdecydowało się świadomie ograniczyć ilość spożycia mięsa - podaje "Rz" na podstawie badania dla serwisu Pyszne.pl.
Zamienniki mięsa coraz popularniejsze
Według badań raportu firmy AT Kearney w 2040 r. mięso będzie odpowiadać tylko za 40 proc. rynku, 35 proc. pochodzić będzie z hodowli laboratoryjnej, a 25 proc. będą stanowić roślinne zamienniki.
Kolejnym dowodem na to, że mięso znajduje się w defensywie, jest inne badanie, wg którego najmodniejszym obecnie daniem t w tym momencie sushi, a w dalszej kolejności... wegańskie burgery oraz hot dogi.
Zapotrzebowanie na roślinne produkty rośnie zarówno w Polsce, jak i globalnie. Mimo że utożsamiamy je głównie z osobami na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, to aż 90 proc. sprzedaży jest generowana przez osoby niebędące na żadnej z tych diet
- tłumaczy w rozmowie z "Rzeczpospolitą" Patrycja Homa, dyrektor ProVeg Polska.
Wegetarianie z coraz większym wyborem produktów
Na sklepowych półkach możemy znaleźć już wegańskie kiełbaski czy pasztety oraz mleko roślinne. Temat wegetarianizmu nie jest również obcy największym korporacjom oraz fast foodom. KFC zdecydowało się ostatnio testować bezmięsna "kurczaki".
Dowiedz się więcej: Kryzys klimatyczny i cios w żołądek. Raport ONZ: Wyniszczamy Ziemię przez rolnictwo. Czas zmienić dietę
Produkty roślinne są coraz bardziej popularne, a co więcej, ich produkcja jest promowana przez Unię Europejską. Komisja Europejska w ramach programu Smart Protein dotuje badania nad produkcją produktów białkowych z roślin. Jego budżet to blisko 10 mln euro. Ma trwać przez 4 lata. Głównym celem jest stworzenie produktów z odpadków z makaronu czy pieczywa.