Otwarte restauracje. Czy oryginalny pomysł niemieckiej kawiarni będzie idealnym rozwiązaniem?

W Polsce lokale gastronomiczne mogą być czynne od 18 maja. Restauratorzy, pracownicy oraz klienci muszą jednak przestrzegać reżimu sanitarnego. Ciekawy sposób na utrzymywanie dystansu społecznego zaprezentowała jedna z niemieckich kawiarni, gdzie lokale gastronomiczne są otwarte od ponad tygodania

Od poniedziałku 18 maja wizyta w restauracji bądź kawiarni znów jest możliwa. Odbywać się będzie ona w "nowej normalności" wymagającej od nas wielu wyrzeczeń. W restauracjach wciąż obowiązywać będzie chociażby dystansowanie się społeczne. W związku z tym w naszych ulubionych restauracjach mogą pojawić się liczne oznakowania czy nawet przegrody z pleksi. 

Zobacz wideo Prof. Beata Javorcik o pokryzysowym scenariuszu polskiej gospodarki

Otwarte restauracje. Niemiecka kawiarnia znalazła sposób na utrzymywanie dystansu społecznego

Alternatywny sposób na poradzenie sobie z problemem zachowania dystansu społecznego przedstawiła niemiecka kawiarnia Cafe Rothe. Znajdujący się w miejscowości Schwerin lokal świętował 9 maja ponowne otwarcie. Podobnie, jak w Polsce, w Niemczech również wciąż należy przestrzegać zasady dystansu społecznego. Jednak zamiast przegród czy oznakowań, klienci otrzymali czapki z makaronem basenowym, którego końce wyznaczały bezpieczny dystans 1,5 metra.

O oryginalnym pomyśle poinformowała właścicielka kawiarni Jaqueline Rothe na Facebooku. Cała akcja okazała się także strzałem "w dziesiątkę" również ze względów marketingowych, gdyż post dotarł do wielu osób na całym świecie. 

-  To była idealna metoda na rozróżnienie klientów (...) Nasi klienci naprawdę się w to angażowali. Ale pokazało nam to, jak trudno jest zachować odległość 1,5 metra - powiedziała w rozmowie z CNN kobieta, dodając, że na pomysł wpadła niemiecka telewizja RTL podczas kręcenia materiału o ponownym otwarciu lokali.

Restauracje znów otwarte. Jakich zasad trzeba przestrzegać w Polsce? 

Przypominamy, że od 18 maja w Polsce ponownie czynne są kawiarnie oraz restauracje. Muszą funkcjonować w reżimie sanitarnym. Kluczowe zasady bezpieczeństwa dla restauratorów oraz klientów są następujące:

  • maksymalnie jedna osoba na cztery metry kwadratowe powierzchni sali;
  • dystans minimum dwóch metrów pomiędzy stolikami bądź metrowa przegroda;
  • przy stoliku mogą siedzieć osoby razem mieszkające razem bądź rodziny. Więcej niż jedna osoba może siedzieć przy stoliku przy dystansie minimum 1,5 metra bądź przy stolikach z przegrodą;
  • Stoliki muszą być rozsunięte na odległość minimum dwóch metrów lub oddzielone przegrodą o co najmniej metrowej wysokości. Każdy stolik musi być zdezynfekowany po każdym kliencie;
  • dystans 1,5 metra pomiędzy obsługą a klientami.

>>> Dowiedz się więcej: Trzeci etap znoszenia obostrzeń - co się zmieni w restauracjach i w salonach fryzjerskich?