Kiedy otwierają się restauracje? Ogródki już ruszyły, teraz pora na lokale

Kiedy zostaną otwarte restauracje? Od kiedy można będzie zjeść posiłek w lokalu i na jakich zasadach? Odpowiadamy.

Przez ostatnie miesiące restauracje mogły serwować jedynie posiłki na wynos. Od 15 maja rząd poluzował obostrzenia i umożliwił przyjmowanie gości w ogródkach restauracyjnych. Kolejnym etapem jest otwarcie lokali. 

Zobacz wideo Rząd luzuje obostrzenia. W maju wrócą: hotele, sklepy, gastronomia, sport i szkoły

Kiedy otwierają się restauracje?

Restauracje będą mogły zaprosić klientów do środka od piątku 28 maja. Początkowo miała być to sobota 29 maja, ale rząd zdecydował się przyspieszyć odmrażanie gastronomii o jeden dzień. Lokale gastronomiczne muszą wciąż przestrzegać reżimu sanitarnego. Oznacza, to, że obłożenie restauracji nie może przekroczyć 50 proc. dostępnych miejsc. Ponadto między stolikami będzie musiała zostać zachowana odległość minimum 1,5 metra, chyba że postawione zostaną przegrody o wysokości co najmniej 1 metra, licząc od powierzchni stolika. W lokalu trzeba mieć zakryte maseczką usta i nos, które można zdjąć dopiero przy stoliku. 

Luzowanie obostrzeń. Co jeszcze będzie można robić od 28 maja? 

Od piątku zostanie odmrożona nie tylko gastronomia, ale także inne branże. 28 maja otwierają się również kryte obiekty sportowe, baseny, siłownie, kluby fitness oraz solaria. Będzie można też organizować zajęcia i wydarzenia sportowe poza obiektami sportowymi, jeśli liczba uczestników nie przekroczy 250 osób. 

Ponadto dozwolona ma być organizacja imprez okolicznościowych w lokalach. Na komuniach i weselach limit wynosi 50 osób, ale nie wliczają się do niego osoby, które przebyły pełne szczepienie przeciw COVID-19. Wraca też nauka stacjonarna w szkołach podstawowych i ponadpodstawowych 

Więcej o: