Podatek od mięsa? Szef Beyond Meat popiera. "Konsumenci i tak jedzą mniej mięsa"

Podatek od mięsa pozwoliłby ograniczyć jego konsumpcję i zachęcić do białka roślinnego - uważa Ethan Brown, założyciel Beyond Meat. Hodowla zwierząt i produkcja mięsa wywierają negatywny wpływ na klimat.
Zobacz wideo Producent mięsa namawia do fleksitarianizmu. Co to znaczy?

Ethan Brown, założyciel Beyond Meat, największej na świecie firmy produkującej mięso roślinne, jest zwolennikiem wprowadzenia podatku od mięsa. Miałby on "zachęcić" do ograniczenia konsumpcji produktów pochodzenia zwierzęcego.

Podatek na mięso zachęciłby do konsumpcji roślinnego mięsa?

W wywiadzie dla stacji BBC Brown stwierdził, że opodatkowanie mięsa może pomóc rynkom wschodzącym w inwestowaniu w białko roślinne. Dodał, że konsumenci i tak jedzą mniej mięsa. Badania firmy wskazują, że 93 proc. osób kupujących roślinne burgery kupuje też mięso zwierzęce. - To oznacza, że coraz bardziej wnikamy w najszerszy obszar rynku, czyli ludzi, którzy spożywają białko zwierzęce - powiedział.

Proponowany podatek od konsumpcji mięsa miałby korzystny wpływ na takie firmy jak Beyond Meat, gdyż pozwoliłby zmniejszyć ceny roślinnych odpowiedników mięsa - powiedziała w rozmowie z BBC Rebecca Scheuneman, analityk akcji w Morningstar, firmie świadczącej usługi finansowe.

Z drugiej strony, jak wynika z najnowszych badań wspomnianej firmy, w 2020 r. światowy rynek mięsa był wart 1,4 biliona dolarów i wciąż rośnie. Jednak Rebecca Scheuneman uważa, że popyt na roślinne mięso wyraźnie wzrasta i cieszy się największą popularnością wśród młodszych pokoleń. - Tak naprawdę to młodsze pokolenia najbardziej troszczą się o nasze środowisko - dodała.

Konsumpcja mięsa jest szkodliwa dla klimatu

Jedną z największych przeszkód w ograniczeniu lub całkowitej rezygnacji z konsumpcji mięsa i zastąpieniu go roślinnym odpowiednikiem jest cena. Roślinne mięso jest droższe od tradycyjnego mięsa, a jak wiadomo, konsumentom zależy na tanich produktach.

Jednak warto także wiedzieć, że hodowla zwierząt na mięso przyspiesza globalne ocieplenie i negatywnie wpływa na klimat. Z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa wynika, że przemysłowe hodowle zwierząt odpowiadają za około 14,5 proc. emisji gazów cieplarnianych.

Więcej o: