Chodzi o produkt pn. Vegan Stonebaked Pizza Margherita. "W wyniku działań prowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto obecność substancji alergennej - glutenu, w produkcie oznaczonym jako produkt bezglutenowy" - poinformował na swojej stronie Główny Inspektorat Sanitarny.
Gluten to substancja alergenna, spożycie produktu przez osoby uczulone na wyżej wymieniony alergen może wywołać reakcje alergiczne.
Główny Inspektorat Sanitarny podał na swojej stronie internetowej szczegóły dotyczące wycofanego ze sprzedaży produktu:
Jak poinformowano, firma Lidl sp. z o.o. sp. k. będąca dystrybutorem kwestionowanego produktu niezwłocznie po otrzymaniu informacji o stwierdzonej niezgodności wycofała przedmiotowy produkt z obrotu.
W zaleceniach dla konsumentów GIS przestrzega, iż osoby z alergią oraz osoby z nietolerancją glutenu nie powinny spożywać produktów wskazanych w komunikacie.
W czwartek GIS poinformował także o prowadzonym przez firmę Makarony Polskie S.A. ul. Podkarpacka 15a, 35-082 Rzeszów wycofaniu niektórych partii makaronów razowych ze względu na stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu (DON) w jednej partii produktu oraz w surowcu użytym do produkcji nw. produktów.
Deoksyniwalenol jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Fusarium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.
Jak poinformowano, producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu DON w jednej partii makaronu postanowił o wycofaniu również innych powiązanych partii. Dodatkowo producent wykonał badania na próbkach archiwalnych, które potwierdziły przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu DON.