GIS ostrzega przed produktem z Lidla, sieć wycofała go już ze sprzedaży. Chodzi o pizzę

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu pizzy, którą można było znaleźć w asortymencie Lidla. Powodem jest wykrycie glutenu w produkcie oznaczonym jako produkt bezglutenowy.

Chodzi o produkt pn. Vegan Stonebaked Pizza Margherita. "W wyniku działań prowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto obecność substancji alergennej - glutenu, w produkcie oznaczonym jako produkt bezglutenowy" - poinformował na swojej stronie Główny Inspektorat Sanitarny.

Gluten to substancja alergenna, spożycie produktu przez osoby uczulone na wyżej wymieniony alergen może wywołać reakcje alergiczne.

Zobacz wideo Mateusz Morawiecki o reasumpcji głosowania: Normalne prawo w demokracji

O jaki produkt dokładnie chodzi?

Główny Inspektorat Sanitarny podał na swojej stronie internetowej szczegóły dotyczące wycofanego ze sprzedaży produktu:

  • Dystrybutor: Lidl Stiftung&Lidl Stiftung&Co. KG Stiftsbergstrase 1 DE-74167 Neckarsulm Niemcy;
  • Numer partii: 19:36 2211A0610 10.03.2022;
  • Data minimalnej trwałości: 10.03.2022.

Jak poinformowano, firma Lidl sp. z o.o. sp. k. będąca dystrybutorem kwestionowanego produktu niezwłocznie po otrzymaniu informacji o stwierdzonej niezgodności wycofała przedmiotowy produkt z obrotu.

W zaleceniach dla konsumentów GIS przestrzega, iż osoby z alergią oraz osoby z nietolerancją glutenu nie powinny spożywać produktów wskazanych w komunikacie.

Makaron wycofany ze sprzedaży 

W czwartek GIS poinformował także o prowadzonym przez firmę Makarony Polskie S.A. ul. Podkarpacka 15a, 35-082 Rzeszów wycofaniu niektórych partii makaronów razowych ze względu na stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu (DON) w jednej partii produktu oraz w surowcu użytym do produkcji nw. produktów.

Deoksyniwalenol jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Fusarium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.

Jak poinformowano, producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu DON w jednej partii makaronu postanowił o wycofaniu również innych powiązanych partii. Dodatkowo producent wykonał badania na próbkach archiwalnych, które potwierdziły przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu DON.

Więcej o: