Polski Ład. Ulga dla klasy średniej wciąż problematyczna. Przez dwie kwoty dochodu

Ulga dla klasy średniej to kolejne skomplikowane rozwiązanie z Polskiego Ładu. Eksperci zwracają uwagę, że nie każdy uprawniony będzie mógł z niej skorzystać. Problem leży w definicji sposobu naliczania kwoty ulgi.

Przeczytaj więcej podobnych informacji na stronie głównej Gazeta.pl

Na początku października Sejm przyjął zmiany podatkowe w ramach reform Polskiego Ładu. Jedną ze zmian jest podniesienie składki zdrowotnej do 9 proc. oraz zmiana zasad naliczania jej dla przedsiębiorców. Osoby na Jednoosobowej Działalności Gospodarczej w zamian otrzymały ulgę dla klasy średniej, przysługująca osobom o dochodzie do 13 tys. zł miesięcznie.

Zobacz wideo Wynagrodzenia rosną szybciej niż inflacja? Nie zawsze. Ekspert tłumaczy

Ulga dla klasy średniej jest problematyczna

Ulga dla klasy średniej będzie dość skomplikowana do wyliczenia. To może oznaczać problemy w jej uzyskaniu.

Problem leży w definicji sposobu naliczania kwoty ulgi. W skrócie - suma wszystkich przychodów pomniejszana jest o "koszty prowadzenia działalności gospodarczej". Niestety w definicji PIT nie ma mowy o definicji "kosztów prowadzenia działalności"

- podkreśla Teresa Warska z Systim.pl w rozmowie z portalem ceo.com.pl.

Pojawiają się jedynie "koszty uzyskania przychodów", co w rezultacie może sprawić, że podatnik będzie musiał wyliczyć inny dochód podatkowy, a inny w ramach skorzystania z ulgi. Jeśli bowiem przedsiębiorca odliczy wszystkie koszty, może zwyczajnie nie kwalifikować się do ulgi

- podsumowuje Warska.

 Ulga dla klasy średniej mało elastyczna

Już we wrześniu eksperci ostrzegali, że ulga dla klasy średniej będzie tworzyć problemy. Małgorzata Samborska, partner i doradca podatkowy w Grant Thornton Polska zwracała uwagę, że przepisy dot. ulgi nie są elastyczne. Jej zdaniem przepisy są tak skonstruowane, że przekroczenie określonej kwoty dochodu może się wiązać z utratą prawa do ulgi, a w konsekwencji z obowiązkiem dopłaty do podatków w rozliczeniu rocznym. 

Więcej o: