Kursy walut 18.07. Dobra passa złotego trwa, dolar mocno w dół [Kurs dolara, funta, euro, franka, rubla]

Rynkowe kursy walut w poniedziałek 18 lipca na godzinę 7:30. Jedno euro kosztuje 4,78 zł, a za dolara należy zapłacić 4,73 zł. Frank szwajcarski kosztuje 4,85 zł. Za funta szterlinga należy zapłacić 5,65 zł, a za rubla rosyjskiego 0,08277 zł.

W piątek 15 lipca Narodowy Bank Polski opublikował informacje o średnich kursach walut. Kolejna tabela zostanie przedstawiona w poniedziałek 18 lipca na stronie internetowej NBP. Nowych danych należy spodziewać się w godzinach od 11:45 do 12:15.

Średnie kursy walut NBP - piątek 15.07.2022 r. [Kurs dolara, funta, euro, franka, rubla]:

  • kurs euro: 4,8115 zł,
  • kurs dolara: 4,7966 zł,
  • kurs franka szwajcarskiego: 4,7966 zł,
  • kurs funta szterlinga: 5,6739 zł,
  • kurs rubla rosyjskiego: 0,0804 zł (13.07.2022)
Zobacz wideo Dlaczego ceny rosną? Trzy najważniejsze powody

Kursy walut na żywo - poniedziałek 18.07.2022 r. [Kurs dolara, funta, euro, franka, rubla]:

Złoty od połowy zeszłego tygodnia utrzymuje dobrą passe i się umacnia. W ten sposób jednak głównie odrabia dużą stratę, która nastąpiła wcześniej. Dolar i euro przez chwilę kosztowały nawet tyle samo. Obecnie znów jest między nimi kilka groszy różnicy, co jest zasługą najwięcej tracącego dolara. Kurs pary USD/PLN spada o 1,24 proc. i wynosi 4,73 zł. Euro z kolei kosztuje 4,78 zł i tanieje o 0,62 proc. Za franka zapłacimy 4,85 zł, jego wartość maleje o 0,76 proc. Funt traci w tempie 0,69 proc. i jest notowany na poziomie 5,63 zł. Za rubla trzeba zapłacić 0,08277 zł.

Kalendarz makroekonomiczny

Poniżej przedstawiamy kalendarium wydarzeń makroekonomicznych na poniedziałek, 18 lipca 2022 r., przygotowane przez analityków Macronext oraz Investing.com.

  • 14:00: Polska - Wskaźniki inflacji bazowej (r/r), czerwiec;
  • 15:00: Wielka Brytania -  Przemówienie członka MPC BoE, Pana Saunders’a;
  • 18:30: Niemcy -  Przemówienie Balza z niemieckiego Buba;
  • 22:00: USA -  Transakcje długookresowe netto TIC, maj.
Więcej o: