Włochy. Noblista radzi jak gotować makaron, by zaoszczędzić gaz i prąd. Chodzi o "bierne gotowanie"

Włosi zastanawiają się, jak gotować makaron, aby ograniczyć koszty gazu i prądu. Z pomocą przyszedł laureat Nagrody Nobla z fizyki - Giorgio Parisi. Według niego wystarczy kilka prostych zasad.

Włoska prasa podaje, jakie metody na oszczędzanie proponuje laureat Nagrody Nobla w fizyce w związku  rosnącymi cenami prądu i gazu. Giorgio Parisi poleca gotować makaron kilka minut przy włączonym palniku, a następnie nałożyć na garnek przykrywkę.

Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Sposoby na oszczędzanie wody. Jak to robić?

Włochy. Jak zaoszczędzić gaz i prąd podczas gotowania makaronu?

Metoda gotowania makaronu przedstawiona przez fizyka jest bardzo prosta. Należy zagotować posoloną wodę, wrzucić makaron, zamieszać, zaczekać aż się zagotuje. Wtedy należy wyłączyć gaz lub płytę, nałożyć na garnek pokrywkę i nie podnosić jej aż do upłynięcia czasu wskazanego na opakowaniu do gotowania danego makaronu i przedłużonego o minutę. W taki sposób uzyskamy makaron al dente, gotowany zgodnie z włoską tradycją. Cały przepis gotowania makaronu noblista umieścił na Facebooku.

Chemik Dario Bressanini również poparł ten pomysł i wskazał, że nie jest on niczym nowym - znany jest bowiem od wielu lat. Zwrócił jednak uwagę na to, że obecnie bardzo rzadko podczas gotowania nakłada się pokrywki na garnki, a ich użycie okazuje się kluczowe.

Włoska Unia Producentów Makaronu zachęca do oszczędzania energii i wody

Dario Bressanini przekazał, że ludzie nie podejmowali wysiłku, by trochę zaoszczędzić, póki nie było takiej potrzeby. Okazuje się, że podczas gotowania mamy znaczący wpływ na zaoszczędzenie znaczącej ilości pieniędzy. Włoska Unia Producentów Makaronu obliczyła, że podczas biernego gotowania makaronu przy wyłączonym gazie już po dwóch minutach, można zaoszczędzić zużycie energii i emisji CO2 do 47 proc. Organizacja zwróciła też uwagę na oszczędzanie wody podczas gotowania makaronu. Potrzeba jedynie 700 ml na 100 gramów makaronu - przekazuje portal corriete.it.

Więcej o: