Unia Europejska doceniła kolejny polski produkt. Nazwa "Twaróg wędzony" została zarejestrowana 6 września br. przez Komisję Europejską jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność w rejestrze chronionych nazw pochodzenia (ChNP), chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) i gwarantowanych tradycyjnych specjalności (GTS). Tym samym jest to 46. polski produkt z kategorii rolnych i środków spożywczych, który został uznany za wyjątkowy, a szósty z kategorii serów.
Wśród zarejestrowanych nazw serów są poza tym: bryndza podhalańska, oscypek, wielkopolski ser smażony, redykołka i ser koryciński. W zgłoszeniu wskazano, że nie tylko sam termin "twaróg" nie posiada odpowiednika w językach państw Europy Zachodniej, ale także podkreślono, że tradycyjne polskie twarogi nie są tam znane, jak czytamy w komunikacie ministerialnym.
Twaróg wędzony to szczególny rodzaj sera twarogowego niedojrzewającego. To właśnie proces wędzenia, przy użyciu wózków wędzarniczych, który nie jest powszechnie praktykowany w odniesieniu do serów twarogowych produkowanych w Polsce, nadaje mu specjalny charakter. Unikatowość produktu dodatkowo podkreśla proces solenia poprzez nacieranie twarogu solą albo zanurzanie w solance, co również nie jest powszechną praktyką. Kiedyś tego typu zabiegi były najpopularniejszą metodą przedłużenia trwałości serów twarogowych. Obecnie, w dobie sterylizacji, konserwacji czy zamrażania produktów, proces tradycyjnego wędzenia nadaje niepowtarzalny i charakterystyczny aromat oraz smak.
Producenci twarogów wędzonych z Polski, będą mogli oznaczać swoje produkty jako chronione, jeśli spełnią one kilka warunków:
Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (Traditional Speciality Guaranted - TSG) to produkt lub środek spożywczy, którego skład, sposób produkcji lub przetwarzania odpowiada tradycyjnej praktyce w odniesieniu do tego produktu lub został on wytworzony z surowców bądź składników, które są tradycyjnie stosowane. W odróżnieniu od Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych, produkty będące Gwarantowaną Tradycyjną Specjalnością można wytwarzać na terenie całej Polski, pod warunkiem spełniania warunków specyfikacji.
"Specyficzny charakter" oznacza charakterystyczne właściwości procesu produkcji, które wyraźnie odróżniają dany produkt spośród innych podobnych artykułów należących do tej samej kategorii. Natomiast określenie "tradycyjny" oznacza, że jest on udokumentowany jako będący w użyciu na rynku krajowym przez okres umożliwiający przekaz z pokolenia na pokolenie. Z zastrzeżeniem, że okres ten ma wynosić co najmniej 30 lat.