Messenger i Instagram z trybem znikających wiadomości. Na czym polega Vanish Mode?

Facebook i Instagram wprowadza nowy rodzaj znikających wiadomości, z których korzystać mogą już m.in. użytkownicy w Stanach Zjednoczonych. Nowa funkcja sprawi, że wiadomości tekstowe, zdjęcia czy wiadomości głosowe będą znikać po tym, jak uczestnicy opuszczą czat.

Vanish Mode dostępny jest w aplikacji Messenger w kilku krajach: Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Meksyku, Peru i Bangladeszu. Korzystać z niej mogą też użytkownicy Instagrama w Kanadzie, Argentynie, Peru i Chile. Opcja ta ma być systematycznie wdrażana także w innych krajach.

Messenger udostępnia funkcję znikających wiadomości. Na czym polega tryb Vanish Mode?

Zgodnie z informacjami Facebooka nowa funkcja będzie możliwa do uruchomienia jedynie pomiędzy użytkownikami, którzy są ze sobą połączeni w ramach serwisu. Tryb ten nie będzie dostępny przy wysyłaniu wiadomości do osób, które nie są w gronie znajomych.

Vanish Mode umożliwi wysyłanie wiadomości tekstowych, zdjęć, nagrań, emotikonów, gifów i wiadomości głosowych w ramach prywatnych rozmów, które będą automatycznie kasowane po odczytaniu i opuszczeniu przez użytkowników czatu. Nie będzie to jednak funkcja domyślna - tryb ten musi być wcześniej aktywowany. Znikające wiadomości będzie można też wyłączyć w dowolnym momencie.

FacebookFacebook Dating już w Polsce. Użytkownicy będą mogli znaleźć miłość

Po aktywacji Vanish Mode Messenger automatycznie przejdzie w tryb ciemny. Dodatkowo, w ramach zabezpieczeń, użytkownicy mają otrzymywać powiadomienia, jeśli w trakcie korzystania z trybu znikających wiadomości inny uczestnik czatu zrobi zrzut ekranu jakiegoś fragmentu konwersacji. W przypadku nadużyć - bezpośrednio po ich zgłoszeniu administrator będzie miał dostęp do wiadomości przez godzinę po ich zniknięciu. To ma umożliwić moderatorom ewentualne reagowanie na nieprawidłowości. 

Znikające wiadomości jako pierwszy udostępnił swoim użytkownikom Snapchat. Tryb ten testowany jest również przez Twittera, który chce, by nadawanie krótkich wiadomości widoczne było w serwisie jedynie przez 24 godziny.

Aplikacja ProteGO Safe i Kwarantanna domowaProteGO Safe i Kwarantanna domowa. Czy instalacja jest obowiązkowa?