Sezon na ogórki gruntowe właśnie się rozpoczyna. To idealne warzywo do przygotowania mizerii, przetworów oraz lekkich, odświeżających sałatek. Szczególną uwagę powinniśmy jednak zwrócić na miąższ ogórka. Co powinno wzbudzić nasz niepokój?
Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Dziwny miąższ ogórka gruntowego powinien wzbudzić Twoją czujność. Dlatego dokładnie przyglądaj się wszystkim warzywom, które przynosisz do domu. Jeśli po obraniu ogórka, zauważysz biały, gąbczasty miąższ, oznacza to, że nie są dobrej jakości. Po przekrojeniu ogórki nie powinny też mieć widocznych białych plamek czy białej otoczki.
Jeśli to zauważysz, oznacza to, że ogórki były nieprawidłowo przechowywane zaraz po zbiorze. To znacznie zmienia smak całego warzywa oraz wpływa niekorzystnie na walory odżywcze. Prawidłowy miąższ ogórków gruntowych powinien być zwarty, jednorodny i mięsisty. Nie decydujmy się na zakup większej ilości ogórków, jeśli nie sprawdzimy ich jakości.
Ogórki mają wiele wartości odżywczych, które poprawiają nasze zdrowie. Zawarta w nich kukurbitacyna ma właściwości antynowotworowe. Podobnie działają znajdujące się w ogórkach flawonoidy. Ogórki mają również dużo magnezu, potasu i błonnika, które regulują ciśnienie krwi. Mają również bardzo niski indeks glikemiczny - ich regularne spożywanie wpływa na obniżenie poziomu cukru i cholesterolu we krwi.
Ogórki mają też działanie moczopędne, zapobiegają więc zatrzymywaniu wody w organizmie. Niwelują obrzęki i sprzyjają pozbywaniu się toksyn z organizmu i wspierają nasz metabolizm. Warzywa te zawierają również wysoką ilość krzemionki, która pozytywnie wpływa na kondycję stawów. Ogórki zapobiegają zgadze i łagodzą dolegliwości, które są związane z refluksem. Ogórki odkwaszają nasz organizm, zatem poprawiają odporność, problemy z koncentracja czy brakiem energii.
Zawarta w ogórkach fisetyna chroni komórki nerwowe przed starzeniem, poprawia pamięć i zdolność przyswajania wiedzy. Ogórki dobrze nawadniają nasz organizm i gaszą pragnienie, ponieważ w 97 proc. składają się z wody. To warzywo powinny więc włączyć do swojej diety osoby, które się odchudzają, ponieważ jest ono niskokaloryczne. W 100 g ogórka ze skórą znajduje się tylko 15 kcal. Ogórki wspierają również redukcję masy ciała, a jednocześnie zapewniają nam niezbędne witaminy. W ogórkach znajdziemy witaminy: B6, C, B9, A, E oraz K. Te niewielkie warzywa zawierają też wysokie ilości potasu, fosforu, wapnia, żelaza, cynku i sodu.