Nie dojadłeś obiadu? Zapłacisz karę! Tak restauracje walczą z marnowaniem żywności
W Senacie trwają prace nad projektem ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Zakłada on, że za każdy kilogram zutylizowanej żywności sklep będzie musiał wpłacić 10 groszy na konto jednej z organizacji pozarządowych. Ma to zapobiec niszczeniu jedzenia nadającego się jeszcze do spożycia. Podobnemu reżimowi podlegają już supermarkety we Francji.
Z kolei w Niemczech podobne zasady na własną rękę wprowadzają niektórzy restauratorzy. Karnymi opłatami za marnowanie żywności obciążani są klienci kilku lokali z kuchnią azjatycką - informuje serwis thelocal.de.
Restauracja Yuoki w Stuttgarcie przygotowała ofertę dla klientów z dużym apetytem. W ramach stałej opłaty mogą przez dwie godziny zjeść tyle, ile będą w stanie. Jednak gdy pozostawią na talerzu część porcji, którą sobie nałożyli, opłata zostanie powiększona o symboliczne jedno euro. Okazuje się, że klienci bardzo często przeceniają swoje możliwości. Z tych opłat właściciel lokalu uzbierał już prawie 1000 euro, które przeznaczył na cele charytatywne.
Walentynkowa kolacja Fot. Shutterstock
Tego typu przykładów jest więcej. Działająca w Düsseldorfie japońska restauracja Okinii dolicza do rachunku klientów 1 euro, jeśli zostawią na talerzu część zimnego dania lub 2 euro, jeśli będzie to potrawa na ciepło.
Wprowadzenie podobnej zasady rozważa restauracja Himalaya z miasta Menden w Nadrenii Północnej-Westfalii, serwująca dania kuchni chińskiej i mongolskiej. Tu dodatkowa opłata, w wysokości 2 euro, ma być pobierana, gdy klient zostawi na talerzu więcej niż 100 gramów zamówionego dania.
Z badania przeprowadzonego przez uniwersytet w Stuttgarcie, na które powołuje się serwis thelocal.de, wynika, że przeciętny Niemiec codziennie wyrzuca 225 gramów żywności, z czego tylko 1/3 nie nadaje się już do spożycia. Natomiast wartość jedzenia wyrzucanego do śmieci w ciągu roku to aż 235 euro na jednego mieszkańca tego kraju.
-
Deweloper "warszawskiego Hongkongu" odpowiada na krytykę
-
Złe dane z porodówek w Polsce. Wyrwa demograficzna? Przeradza się w przepaść [WYKRES DNIA]
-
COVID-19. Szczepienia w Wielkiej Brytanii. Wirusolożka z Oxfordu: Ogromne efekty
-
Podwyżki emerytur od 1 marca. Zmiany w 500 plus
-
Mazowsze. Mieszkanie za 300 tys. zł, a taras za 200 tys. "W epidemii jest na wagę złota"
- Ile zarabia fizjoterapeuta? Czyli co warto wiedzieć o zarobkach w tym zawodzie
- Sprzedają po kawałku Puszczę Amazońską. Działki są nielegalnie wystawiane na Facebooku
- 1270 km2 lodu oderwało się od lodowca szelfowego. Pierwsze pęknięcia pojawiały się już dekadę temu
- Niemcy. Sklepy chcą spalić pół miliona ubrań i butów. Wychodzi taniej, niż oddać je biednym
- Niemcy. Dramatyczna sytuacja hotelarzy. "Zastanawiam się, dlaczego wstaję z łóżka"