Włochy ostrzegają przed niebezpiecznymi produktami spożywczymi. Na liście drób z Polski

Włochy zdecydowały się opublikować listę najbardziej niebezpiecznych produktów spożywczych. Wśród nich znalazł się polski drób, który może być zakażony salmonellą.

Czarną listę opublikowało stowarzyszenie włoskich producentów rolno-spożywczych Coldiretti Varese na Międzynarodowym Forum Żywności i Rolnictwa w Cernobbio. Ostrzegają w niej przed niebezpiecznymi produktami, które trafiły na włoski rynek. Poza polskim drobiem producenci zwrócili również uwagę na m.in. szkodliwe ryby z Hiszpanii i Francji czy orzechy z Turcji oraz Egiptu - podaje polsatnews.pl.

Zobacz wideo

Polski drób wśród niebezpiecznych produktów spożywczych. Może być zakażony salmonellą

Włosi ostrzegają, że polski drób może być zakażony salmonellą. Powodem, dla którego mięso z naszego kraju znalazło się na czarnej liści jest fakt, że w 2019 r. wydano w Unii Europejskiej sześć ostrzeżeń. Producenci w podobny sposób ocenili mięso drobiowe z Węgier.

Czytaj także: Skażone produkty mięsne z pałeczkami listerii. Zabiły pięć osób w Holandii i Niemczech

Za najbardziej niebezpieczne produkty uznano natomiast ryby z Hiszpanii oraz Francji, które posiadają odpowiednio rtęć oraz pasożyty Anisakis. Te drugie mogą powodować silną reakcję alergiczną. Listę zdominowały produkty zwierające aflatoksyny, czyli substancję rakotwórcze. W 2019 r. w krajach należących do UE wydano 281 ostrzeżeń dotyczących szkodliwości poszczególnych produktów spożywczych. 

Włochy publikują czarną listę niebezpiecznych produktów. Oto ona: 

  • Małże z Hiszpanii (bakteria Escherichia Coli)
  • Materiały mające kontakt z żywnością z Chin (obecność metali ciężkich)
  • Mięso drobiowe z Polski (salmonella)
  • Mięso drobiowe z Węgier (salmonella)
  • Migdały z USA (aflatoksyny)
  • Orzeszki ziemne z Egiptu (aflatoksyny)
  • Pistacje z Turcji (aflatoksyny)
  • Pistacje z USA (aflatoksyny)
  • Ryby z Hiszpanii (zawartość rtęci)
  • Ryby z Francji (pasożyty Anisakis)