Kursy walut NBP 01.03. Główne waluty wciąż drogie [kurs euro, dolara, funta, franka]

Kursy walut NBP na niedzielę 1 marca. Jedno euro kosztuje 4,34 zł, z kolei dolar 3,93 zł. Za jednego franka zapłacimy 4,07 zł, natomiast za funta brytyjskiego - 5,07 zł.

W piątek 28 lutego o godz. 12. Narodowy Bank Polski opublikował informacje o średnich kursach zagranicznych walut, które obowiązują przez cały weekend. Względem poprzedniego notowania mocno w górę powędrowały wartości euro (o ok 0,60 proc.) oraz franka szwajcarskiego (o ok. 0,50 proc.). Oznacza to, że frank szwajcarski jest najdroższy od ponad trzech lata, a euro zbliża się do szczytu z września ubiegłego roku. Tym razem dla odmiany złoty umocnił się względem dolara, który oddalił się od granicy 4 zł. W dół powędrował również funt szterling. 

Zobacz wideo Koronawirus bije w gospodarkę i turystykę. Może zepsuć wakacje i wyhamować gospodarkę

Średnie kursy walut NBP - piątek 28.02.2020 r.  [kurs dolara, funta, euro, franka]:

Kolejna zaktualizowana tabela kursów walut zostanie opublikowana 2 marca 2020 roku na stronie NBP między godziną 11:45 a 12:15.

>>> Dowiedz się więcej: Koronawirus trzęsie rynkami. Rzeź na GPW, a frank najdroższy od lat i wciąż drożeje

Kalendarz makroekonomiczny. Co wydarzy się na rynku walutowym w przyszłym tygodniu?

Podobnie jak miało to miejsce w ubiegłym tygodniu, największy wpływ na rynek walutowy będzie miała rozprzestrzeniająca się epidemia koronawirusa. W takich sytuacjach wzrasta wartość tzw. "bezpiecznych przystani", czyli m.in. franka szwajcarskiego. 2 i 3 marca rynek walutowy zostanie zdominowany przez wydarzenia dotyczące euro. Opublikowane zostaną wskaźniki PMI dla największych gospodarek Unii Europejskiej oraz CPI dla całej Wspólnoty. We wtorek dowiemy się również, jak jest kwartalne PKB Szwajcarii. Może mieć to wpływ na wartość franka. Im dalej w tydzień, tym więcej pojawiać się będzie wydarzeń dotyczących dolara. W piątek 6 marca opublikowane zostać dane dotyczące importu, eksportu oraz bezrobocia w Stanach Zjednoczonych. 

Więcej o: