Naczelny Sąd Administracyjny orzekł w sześciu sprawach, że dla dostaw towarów na wynos stosowana będzie stawka 5 proc. VAT. W uzasadnieniu sąd wskazał, że polskie przepisy zobowiązujące do opłacania stawki 8 proc. naruszały zasadę neutralności podatku VAT w zakresie opodatkowania dostaw towarów na wynos oraz usług restauracyjnych - czytamy na stronie Biura Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorców.
"Rzecznik MŚP wstąpił do postępowania przed NSA dotyczącego ustalenia, czy działalność podatnika polegająca na sprzedaży na różne sposoby dań i posiłków gotowych do spożycia należy do kategorii 'usług restauracyjnych i cateringowych', do których można stosować obniżoną stawkę VAT. Chodziło głównie o problem stosowania przez przedsiębiorców z branży gastronomicznej 5 proc. stawki podatku od towarów i usług dla dostaw produktów realizowanych w systemie sprzedaży 'drive in' i 'walk through", 'food court', oraz 'wewnątrz punktów sprzedaży'" - opisywało Biuro Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorców.
Zgodnie z wyrokiem Naczelnego Sądu Administracyjnego dla wymienionych dostaw zastosowanie znajdzie stawka 5 proc. VAT, a nie 8 proc. jak dotychczas. Według sądu zastosowanie wyższej stawki, którą wskazywały organy podatkowe, naruszało zasadę neutralności VAT.
Czym jest wspomniana zasada? To możliwość obniżenia podatku należnego od sprzedaży towarów oraz usług o podatek, który został naliczony przy zakupach.
Minister finansów w 2016 roku wydał interpelację ogólną, która wskazywała, że sprzedawcy gotowych dań są zobowiązani do naliczania 8 proc. VAT. "Praktyka organów podatkowych przed czerwcem 2016 roku wskazywała na istnienie utrwalonej linii interpretacyjnej, w której świetle organy podatkowe jednolicie wskazywały na zastosowanie stawki 5 proc.". Linia ta została zmieniona dopiero po wydaniu interpelacji w 2016 roku - wskazywał NSA i podkreślił, że przedsiębiorca nie może być obciążany błędem organu podatkowego.
- Przedmiotowy wyrok kończy wieloletni spór z organami podatkowymi odnośnie stosowania przez przedsiębiorców z branży gastronomicznej 5 proc. stawki podatku od towarów i usług dla dostaw produktów realizowanych w systemie sprzedaży "drive in" i "walk through", "food court", oraz "wewnątrz punktów sprzedaży". Istotnej uwagi wymaga, podkreślenie przez NSA waloru ochronnego wynikającego z utrwalonej linii interpretacyjnej. Zasada zaufania, o której mowa w art. 121 par. 1 OP i art. 12 prawa przedsiębiorców - wskazuje w sposób jednoznaczny, że przedsiębiorca nie może ponosić konsekwencji błędów organów podatkowych - komentował Jacek Cieplak, zastępca Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorców.