Naczelny Sąd Administracyjny: Posiłki na wynos będą tańsze. Zmaleje stawka VAT

Naczelny Sąd Administracyjny orzekł w sześciu sprawach, iż do dostawy towarów na wynos zastosowana zostanie stawka VAT w wysokości 5 proc. Zdaniem sądu zastosowanie wyższej stawki, którą od 2016 roku wskazywały organy podatkowe, było naruszeniem zasady neutralności VAT.

Naczelny Sąd Administracyjny orzekł w sześciu sprawach, że dla dostaw towarów na wynos stosowana będzie stawka 5 proc. VAT. W uzasadnieniu sąd wskazał, że polskie przepisy zobowiązujące do opłacania stawki 8 proc. naruszały zasadę neutralności podatku VAT w zakresie opodatkowania dostaw towarów na wynos oraz usług restauracyjnych - czytamy na stronie Biura Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorców. 

Zobacz wideo Premier o walce z mafiami VAT-owskimi. Czy mija się z prawdą?

NSA: jedzenie na wynos z 5-proc. stawką VAT

"Rzecznik MŚP wstąpił do postępowania przed NSA dotyczącego ustalenia, czy działalność podatnika polegająca na sprzedaży na różne sposoby dań i posiłków gotowych do spożycia należy do kategorii 'usług restauracyjnych i cateringowych', do których można stosować obniżoną stawkę VAT. Chodziło głównie o problem stosowania przez przedsiębiorców z branży gastronomicznej 5 proc. stawki podatku od towarów i usług dla dostaw produktów realizowanych w systemie sprzedaży 'drive in' i 'walk through", 'food court', oraz 'wewnątrz punktów sprzedaży'" - opisywało Biuro Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorców

Zgodnie z wyrokiem Naczelnego Sądu Administracyjnego dla wymienionych dostaw zastosowanie znajdzie stawka 5 proc. VAT, a nie 8 proc. jak dotychczas. Według sądu zastosowanie wyższej stawki, którą wskazywały organy podatkowe, naruszało zasadę neutralności VAT. 

telefon komórkowy (zdjęcie ilustracyjne)Wyciekły dane klientów firmy Tauron. Policja prowadzi postępowanie

Czym jest wspomniana zasada? To możliwość obniżenia podatku należnego od sprzedaży towarów oraz usług o podatek, który został naliczony przy zakupach. 

Przedsiębiorca nie może ponosić konsekwencji błędu organów podatkowych

Minister finansów w 2016 roku wydał interpelację ogólną, która wskazywała, że sprzedawcy gotowych dań są zobowiązani do naliczania 8 proc. VAT. "Praktyka organów podatkowych przed czerwcem 2016 roku wskazywała na istnienie utrwalonej linii interpretacyjnej, w której świetle organy podatkowe jednolicie wskazywały na zastosowanie stawki 5 proc.". Linia ta została zmieniona dopiero po wydaniu interpelacji w 2016 roku - wskazywał NSA i podkreślił, że przedsiębiorca nie może być obciążany błędem organu podatkowego. 

- Przedmiotowy wyrok kończy wieloletni spór z organami podatkowymi odnośnie stosowania przez przedsiębiorców z branży gastronomicznej 5 proc. stawki podatku od towarów i usług dla dostaw produktów realizowanych w systemie sprzedaży "drive in" i "walk through", "food court", oraz "wewnątrz punktów sprzedaży". Istotnej uwagi wymaga, podkreślenie przez NSA waloru ochronnego wynikającego z utrwalonej linii interpretacyjnej. Zasada zaufania, o której mowa w art. 121 par. 1 OP i art. 12 prawa przedsiębiorców - wskazuje w sposób jednoznaczny, że przedsiębiorca nie może ponosić konsekwencji błędów organów podatkowych - komentował Jacek Cieplak, zastępca Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorców.

Wzrost PKB w II kwartale może wystrzelić do 12 proc. Szacunki Pekao SAWzrost PKB w II kwartale może wystrzelić do 12 proc. Szacunki Pekao SA

Więcej o: