Kiełbasa wiejska wycofywana ze sklepów. GIS ostrzega: Ta partia nie nadaje się do spożycia

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega konsumentów przed pieczoną kiełbasą wiejską producenta "Chabura" z Małopolski. GIS stwierdził w niej przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu benzo(a)pirenu oraz sumy 4 wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych.

Ostrzeżenie dotyczy konkretnej partii 406922 "Kiełbasy wiejskiej pieczonej" o dacie ważności 20.04.2022. Producent to Zakład Mięsny CHABURA Sp. z o.o. Sp. K., Rylowa 2, 32-820 Szczurowa, weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL 12020204.

GIS przekazał, że producent rozpoczął już procedurę wycofywania z rynku kiełbasy oraz ma wdrożyć działania naprawcze zapobiegające podobnym sytuacjom w przyszłości. Do konsumentów zaapelowano, że "kiełbasa nie nadaje się do spożycia". Działania podejmowane przez producenta nadzoruje powiatowy lekarz weterynarii. 

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Kiełbasa wiejska wycofana ze sklepów. Przekroczony poziom benzo(a)pirenu

W wycofywanym produkcie stwierdzone zostało przekroczenie "najwyższego dopuszczalnego poziomu benzo(a)pirenu oraz sumy czterech wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych" - podaje GIS. Substancje wykryto w próbkach produktu, który został przebadany przez Państwową Inspekcję Sanitarną. 

Benzo[a]piren jest policyklicznym węglowodorem aromatycznym, będącym wynikiem niepełnego spalania substancji organicznych w bardzo wysokich temperaturach. Wszechobecny związek można znaleźć w wielu produktach spożywczych, zwłaszcza w grillowanych mięsach, ale również w smole węglowej czy dymie tytoniowym. Jego podwyższona obecność w organizmie może powodować raka, upośledzać płodność i działać szkodliwie na dziecko w łonie matki. 

Pomóż Ukrainie, przyłącz się do zbiórki. Pieniądze wpłacisz na stronie pcpm.org.pl/ukraina

Więcej informacji z Polski i ze świata przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) są grupą związków chemicznych, które powstają naturalnie lub w wyniku działalności człowieka np. przy przetwarzaniu żywności. Jak podaje TVN BiS ich obecność można stwierdzić głównie w żywności poddawanej procesom termicznym z wykorzystaniem dymu lub ognia. Ich nadmiar w organizmie może doprowadzić do powstania nowotworu.

Więcej o: