Waloryzacja emerytur 2023 - będzie rekord? Wiceminister: Może wynieść nawet 13-14 proc. [WYLICZENIA]

Waloryzacja emerytury w 2023 roku będzie rekordowa. Na temat tego, ile wyniesie, wypowiedział się wiceminister rodziny i polityki społecznej Stanisław Szwed.

Polska zmaga się obecnie z najwyższym od ponad 20 lat wskaźnikiem inflacji. W maju tego roku wyniosła ona 13,9 proc. Wiceminister rodziny i polityki społecznej Stanisław Szwed w rozmowie z "Super Expressem" wypowiedział się na temat przyszłorocznej waloryzacji emerytur.

Zobacz wideo Z jakim poziomem inflacji możemy pożegnać rok 2022?

Waloryzacja emerytur 2023. Stanisław Szwed: Może wynieść nawet 13 czy 14 proc.

Waloryzacja emerytur będzie mieć miejsce dopiero w marcu przyszłego roku. Obecnie trwają jednak spekulacje, ile miałaby ona wynieść. Ze względu na inflację wiadomo, że będzie ona wyjątkowo wysoka. - Nie można wykluczyć, że przyszłoroczna waloryzacja wyniesie 13, czy nawet 14 proc. Wszystko zależy od tego, jaka będzie [wówczas - red.] inflacja - powiedział "Super Expressowi" Stanisław Szwed.

Wiceminister zapewnił także, że rząd robi "wszystko, żeby emeryci jak najmniej odczuli skutki inflacji czy wysokich cen produktów". Polityk wskazał tu na wypłaconą w kwietniu 13. emeryturę oraz 14. emeryturę, którą seniorzy otrzymają na przełomie sierpnia i września.

Przypomnijmy, że z sondażu Kantar, przeprowadzonego dla TVN24, wynika, że prawie trzy czwarte Polaków przyznało, że w związku z rosnącymi cenami musieli ograniczyć w ostatnim czasie swoje wydatki. 

Emerytura 2023 po waloryzacji - ile wyniesie?

Tabloid przygotował także wyliczenia, ile miałaby wynieść wysokość świadczenia po waloryzacji, zakładając, że wskaźnik wyniesie 14 proc.:

  • dla emerytury 1 000,00 zł - od marca byłoby to 1 140,00 zł;
  • dla emerytury 1 498,00 zł - od marca byłoby to 1 707,72 zł;
  • dla emerytury 2 033,70 zł - od marca byłoby to 2 318,41 zł;
  • dla emerytury 2 410,00 zł - od marca byłoby to 2 747,40 zł;
  • dla emerytury 3 000,00 zł - od marca byłoby to 3 420,00 zł.
Więcej o: