Żabka wycofuje partię bagietek. Tomcio Paluch z bakterią. "Produkt może być niebezpieczny"

Żabka poinformowała o wycofaniu partii bagietek grillowych Tomcio Paluch. Produkt jest skażony bakterią. Sieć ostrzega przed spożywaniem go.
Zobacz wideo Mięso z in vitro? Pierwszy raz zjedzono je w 2013 roku [Next Station]

Komunikat o Tomciu Paluchu zamieściła sama Żabka. Problemu nie odnotował jeszcze Główny Inspektorat Sanitarny, który zazwyczaj informuje o takich sprawach w porozumieniu ze sprzedawcami. Na stronie sanepidu nie ma jednak komunikatu w tej sprawie. 

Żabka wycofuje partię bagietek Tomcio Paluch

Żabka otrzymała informację od dostawcy na temat możliwości wystąpienia bakterii Listeria Monocytogenes w produkcie: 12009349 BAGIETKA GRILLOWA TOMCIO PALUCH 230G. 

W związku z tym wycofano bagietki oznaczone kodem EAN 8586015136252 i terminami przydatności do spożycia: 29.07.2022, 31.07.2022, 01.08.2022. To termin, powyżej którego nie powinno się spożywać produktu, bo grozi to poważnymi problemami zdrowotnymi.

Więcej informacji z kraju na stronie głównej Gazeta.pl 

Mimo że informacja dotyczy już przeterminowanych bagietek, podajemy ją dalej, by osoby, które jadły je w ostatnich dniach i źle się poczuły, mogły zidentyfikować problem i bakterię, która powoduje kłopoty zdrowotne. Szczególnie że jej okres inkubacji może wynosić od kilku do nawet kilkunastu tygodni.

"Apelujemy do wszystkich klientów, którzy zakupili powyższe produkty o ich niespożywanie i wyrzucenie lub zwrócenie zakupionego towaru. Produkt może być niebezpieczny dla zdrowia konsumenta. Zwrotu należy dokonać w sklepie Żabka, w którym dokonano zakupu, a za przyniesiony produkt otrzymają państwo zwrot pieniędzy w kwocie ceny zakupu" - pisze Żabka. 

Czym grozi zatrucie bakterią Listeria Monocytogenes?

"Zachorowanie charakteryzuje długi okres inkubacji trwający średnio od 2 do 4 tygodni, czasami objawy choroby są widoczne po 3 miesiącach od konsumpcji zanieczyszczonego pokarmu. L. monocytogenes jest izolowana z mięsa i produktów mięsnych (w tym fermentowanych surowych kiełbas), ryb i produktów rybnych (w tym łososia wędzonego na zimno), owoców morza, mleka i produktów mlecznych (w tym głównie serów miękkich wyprodukowanych z surowego mleka), lodów, surowych warzyw i owoców (świeże krojone, mrożone).

L. monocytogenes mają zdolność namnażania się w żywności w warunkach chłodniczych. W temperaturze 4°C wzrost tych drobnoustrojów jest znacznie wolniejszy niż w temperaturze 37°C, jednak po 1-2 dniach dochodzi do podwojenia wielkości populacji. Pałeczki L. monocytogenes mogą również występować w zakładach przemysłu spożywczego, zasiedlając powierzchnie różnych materiałów i urządzeń (biofilm bakteryjny). W przypadku utworzenia biofilmów całkowita eliminacja L. monocytogenes ze środowiska produkcyjnego jest niezmiernie trudna" -  czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywnościowej. 

Pomóż Ukrainie, przyłącz się do zbiórki. Pieniądze wpłacisz na stronie pcpm.org.pl/ukraina.

Więcej o: