Matthew Sinatro i Jessica Prost pozwali lidera na rynku makaronów marki Barilla, której odległe korzenie sięgają Włoch - podaje "Washington Post". Jak wyjaśnili, kupując makaron tej marki, byli przekonani, że jest on produkowany we Włoszech. Zmylił ich napis umieszczany na pudełkach tego produktu: "Italy’s #1 Brand of Pasta" (włoski makaron numer 1 - przyp. red.) oraz kolorowe logo przedstawiające flagę Włoch.
Sinatro i Prost argumentują, że makaron firmy Barilla nie jest produkowany we Włoszech, lecz w Stanach Zjednoczonych - a konkretnie w stanach Iowa i Nowy Jork. Jak podaje "Washington Post", entuzjaści makaronu podkreślają, że gdyby wiedzieli, że makaron Barilla nie jest produkowany we Włoszech, to z pewnością nie kupiliby go. Wskazują również, że Włochy są cenione nie tylko za produkcję makaronu, ale także za posiadanie wysokobiałkowej pszenicy durum, niezbędnej do wytworzenia produktów wysokiej jakości.
Firma Barilla ma swoją siedzibę w amerykańskim stanie Illinois, ale zaczynała jako sklep w Parmie we Włoszech. Z akt sądowych wynika, że zakłady w Iowa i Nowym Jorku do produkcji makaronu wykorzystują składniki pochodzące z krajów innych niż Włochy.
Więcej informacji ze świata przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Sędzia Donna Ryu orzekła w poniedziałek, że sprawa będzie kontynuowana. - Ich zarzuty (Sinatro i Prost - przyp. red.) są wystarczające do ustalenia szkody ekonomicznej - wyjaśniła Ryu, którą cytuje "Washington Post".
Pozew w sprawie makaronu został złożony do sądu w Kalifornii. Amerykański dziennik wskazuje, że zarówno firma Barilla, jak i kancelaria prawnicza z Kalifornii, która złożyła pozew w imieniu Sinatro i Prost, nie udzieliły komentarza w tej sprawie.
Teraz, jak zwraca uwagę "WP", dwa pudełka makaronu za kilka dolarów mogą doprowadzić do pozwu zbiorowego, który według prawników może kosztować firmę Barilla miliony dolarów.
Makaron Barilla jest także sprzedawany w Polsce. Na opakowaniu znajdziemy dobrze znany slogan reklamowy oraz trójkolorową flagę. Składniki to przede wszystkim mąka z przenicy durum, typowa dla makaronów.