Południowa i zachodnia część Europy znalazła się w zasięgu układu wyżowego Cerber znad Afryki. W wielu krajach panują wysokie, wręcz rekordowe temperatury. Gorące powietrze wkroczyło również do Polski. W związku z tym Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) przypomina o przechowywaniu żywności w odpowiedni sposób. Panujące warunki sprzyjają szybkiemu rozwojowi drobnoustrojów i zatruciom pokarmowym.
Zobacz wideo
Jak się zachować w przypadku zachłyśnięcia u dziecka?
Zakupy w upał. Główny Inspektorat Sanitarny przypomina o zasadach bezpieczeństwa
Główny Inspektorat Sanitarny radzi, aby przed wizytą w sklepie dokładnie zaplanować listę produktów spożywczych. W trakcie zakupów:
- zapoznaj się z oznakowaniem produktu, w szczególności z warunkami przechowywania oraz terminem przydatności do spożycia lub datą minimalnej trwałości;
- dokładnie obejrzyj produkt pod kątem śladów zepsucia czy uszkodzeń; sprawdź, czy opakowanie jest szczelne i nieuszkodzone.
Jako pierwsze do koszyka powinny trafić produkty przechowywane w temperaturze pokojowej (makarony, kasze), jako ostatnie - produkty chłodzone i mrożone. Należy zadbać o to, aby czas podróży ze sklepu do domu był jak najkrótszy.
Zatrucie pokarmowe. Jak bezpiecznie przygotować posiłek?
GIS przypomina o zachowaniu higieny podczas przygotowywania posiłków. Należy myć ręce oraz przybory kuchenne, a także zadbać o czystość kuchni. Ponadto:
- do przygotowywania potraw z wykorzystaniem mięs, owoców morza, jaj, powinno używać się oddzielnych sprzętów, jak np. deska czy nóż, tak aby nie dopuścić do zanieczyszczenia krzyżowego;
- przed przeniesieniem warzyw i owoców w miejsce przygotowywania posiłku należy usunąć z nich ziemię, niejadalne części, wszelkie obce ciała z ich powierzchni oraz dokładnie je umyć.
Właściwa temperatura (powyżej 70 stopni Celsjusza) zabija większość niebezpiecznych mikroorganizmów. Uwaga! Przed planowaną obróbką termiczną nie zaleca się myć surowego mięsa - czytamy w wydanym przez GIS komunikacie.
Wysokie temperatury a przechowywanie żywności. Tatar, sushi, krem czy bita śmietana...
Odpowiednia temperatura jest najlepszym sposobem na zapobieganie wzrostowi drobnoustrojów oraz spowolnienie ich rozwoju. Jak należy bezpiecznie przechowywać żywność? GIS przypomina o kilku zasadach.
- Przygotowanych dań nie pozostawiaj w temperaturze otoczenia przez okres dłuższy niż dwie godziny. W szczególności zwróć uwagę na dania podawane na surowo lub półsurowo, jak np. tatar czy sushi, oraz produkty takie jak np. krem w ciastach czy bita śmietana.
- Gotowe dania, po uprzednim wystudzeniu, należy przechowywać w chłodzonym miejscu, a najlepiej w lodówce.
- Podczas przechowywania produktów przede wszystkim oddziel żywność surową od ugotowanej.
- W lodówce ugotowaną żywność przechowuj nad surową, aby zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego.
- Staraj się odgrzewać żywność w takiej ilości, jaką jesteś w stanie spożyć; podczas odgrzewania żywności pamiętaj o właściwej obróbce termicznej.
- Żywność, której nie będziesz w stanie przetworzyć lub spożyć, możesz zamrozić lub podzielić się z innymi.
- Pamiętaj, że ujemne temperatury skutecznie ograniczają rozwój mikroorganizmów, jednak nie hamują zachodzących zmian chemicznych czy fizycznych - jeśli mrozisz lub ofiarowujesz żywność, zawsze zaznacz na opakowaniu datę przygotowania i/lub zamrożenia.