Jedzenie mięsa ma wiele wad. Przede wszystkim wiąże się z cierpieniem zwierząt. W nadmiarze, a tak je spożywamy, jest niezdrowe, szczególnie mięso czerwone. Do tego spora jego część zawiera szkodliwe antybiotyki czy konserwanty. Ponadto produkcja mięsa pochłania olbrzymią ilość zasobów.
Odpowiedzią na wszystkie te bolączki ma być mięso produkowane w laboratorium. Nie cierpią zwierzęta, można w ten sposób stosunkowo łatwo kontrolować jakość, nie marnujemy zasobów na hodowlę i karmienie zwierząt. Choć mięso in vitro wydaje się być idealne, to wciąż wiążą się z nim pewne problemy. Jakie? O tym w nowym odcinku "Next Station".
Zobacz wideo
Mięso z in vitro? Pierwszy raz zjedzono je w 2013 roku [Next Station]
Źródła:
- https://next.gazeta.pl/next/7,151003,20516355,ludzi-jest-za-duzo-wkrotce-bedziemy-jesc-sztuczne-mieso.html
- https://next.gazeta.pl/next/7,151243,26146899,kfc-rozpoczyna-wspolprace-z-firma-zajmujaca-sie-biodrukiem-3d.html
- https://next.gazeta.pl/next/7,151003,25704895,amerykanie-chca-wyprodukowac-mieso-z-powietrza-doslownie-wodorotrofy.html
- https://biotechnologia.pl/biotechnologia/mieso-z-laboratorium-nadzieja-na-przyszlosc-bez-cierpienia-zwierzat,19171
- https://www.otwarteklatki.pl/blog/mieso-przyszlosci-jest-weganskie
- http://www.pauza.krakow.pl/492_3_2019.pdf
- https://krytykapolityczna.pl/swiat/kaja-puto-sztuczne-mieso-hit-czy-kit/
- https://vetpol.org.pl/dmdocuments/ZW-02-2020-02.pdf
- https://www.independent.co.uk/climate-change/lion-meat-lab-grown-world-first-b2047237.html
- https://www.motherjones.com/environment/2018/07/the-chinese-are-eating-more-meat-than-ever-before-and-the-planet-cant-keep-up/
- https://www.medonet.pl/zdrowie/zdrowie-dla-kazdego,niezdrowie-odzywianie-polakow--za-duzo-miesa-i-slodyczy--za-malo-warzyw,artykul,81884612.html
- https://ecoreactor.org/mieso-z-probowki/
- https://next.gazeta.pl/next/7,172392,27859508,raport-greenpeace-przemysl-miesny-stosuje-sztuczki-marketingowe.html