Podczas konferencji w środę 28 kwietnia Mateusz Morawiecki i Adam Niedzielski przedstawili plan luzowania obostrzeń na maj. Okazuje się, że jeszcze w tym miesiącu będziemy mogli powrócić do lokali gastronomicznych. Na początku luzowanie obostrzeń obejmie tylko gastronomię na świeżym powietrzu, pod koniec miesiąca zostaną natomiast otwarte całe lokale. Wszystko jednak przy zachowaniu odpowiedniego reżimu sanitarnego.
Od 15 maja rząd planuje umożliwić lokalom gastronomicznym działalność na świeżym powietrzu - zostaną więc otwarte ogródki restauracyjne. Obowiązywać będzie jednak odpowiedni dystans między stolikami, a także limit osób na stolik.
Rząd planuje także jeszcze w maju umożliwić działalność gastronomii wewnętrznej. Restauracje czy kawiarnie i bary będą mogły zostać otwarte od 29 maja. Obowiązywać będzie limit 50 proc. obłożenia lokalu, a także ścisły reżim sanitarny, zakładający między innymi dystans między stolikami, czy limit osób na stolik.
Jak pisaliśmy, według sondażu IBRiS przeprowadzonego dla "Rzeczpospolitej" to właśnie na otwarcie restauracji najbardziej czekają Polacy. 45,3 proc. badanych uznało, że rząd w pierwszej kolejności powinien "otworzyć gastronomię, ale z możliwością konsumpcji tylko na zewnątrz". Badanie to zostało przeprowadzone przez IBRiS w dniach 23-24 kwietnia 2021 roku na 1100-osobowej grupie respondentów.