Surowa ocena NIK. Minister rolnictwa nie dba o rynek żywności ekologicznej

Żywność ekologiczna cieszy się w Polsce coraz większą popularnością, ale sam rynek ekożywności kuleje, gdyż brakuje producentów i obszar upraw - ocenia Najwyższa Izba Kontroli.

Jak podaje rp.pl powołując się na raport NIK, spada liczba producentów oraz powierzchnia upraw tego typu, choć przy tym produkty ekologiczne cieszą się coraz większą popularnością. Według Najwyższej Izby Kontroli, za taką sytuację odpowiedzialny jest m.in. minister rolnictwa, który nie dba należycie o ten rynek, który miał być wizytówką naszego kraju.

Zobacz wideo

Najwyższa Izba Kontroli krytykuje ministra rolnictwa. Rynek ekożywności w coraz gorszej sytuacji

Rynek żywności ekologicznej w Polsce wart jest miliard złotych, a w całej Unii Europejskich 145 mld zł. Ostatnie lata okazały się jednak negatywne dla rozwoju ekożywności w naszym kraju. W ciągu czterech lat liczba producentów spadła z 25,5 tys. do 20,5 tys., czyli o prawie 1/5. Ponadto, powierzchnia upraw ekologicznych zmniejszyła się z ok. 650 tys. do 485 tys. ha. Paradoksalnie, w analizowanym okresie prawie o 100 proc. zwiększyła się za to liczba przetwórców z 484 do 905 firm.

>>> Dowiedz się więcej: Lidl przeceni wszystkie produkty z krótkim terminem. "Kupuję, nie marnuję" w każdym sklepie

Najwyższa Izba Kontroli twierdzi, że za taki stan rzeczy odpowiedzialny jest minister rolnictwa. NIK wytyka mu słaby nadzór nad tym rynkiem, a także wprowadzenie zamieszania poprzez zbyt częste zmiany przepisów. W ciągu czterech lata dochodziło do nich aż siedmiokrotnie. Ponadto, według NIK, resort nie wywiązuje się z obowiązku odpowiedniego reklamowania żywności ekologicznej. Konsumenci nadal nie mają świadomości na temat różnic pomiędzy żywnością "zwykłą" a eko. Za kolejny powód złej sytuacji Izba podaje również eksport produktów do Niemiec. 

Polacy coraz chętniej sięgają po produkty ekologiczne. Nadal nie są jednak zbyt popularne

Wzrasta natomiast zainteresowanie ze strony konsumentów. W ostatnich pięciu latach sprzedaż ekożywności wzrosła o 40 proc. Dane z analiz wskazują jedno: Polacy coraz częściej sięgają po produkty z segmentów ekologicznych czy organicznych.  Są one obecne w 70 proc. gospodarstw domowych przy 37 proc. pięć lat temu. Przed rynkiem ekożywnością wciąż jednak wiele pracy. Mimo wzrostu wydatków na nią przez Polaków, jej udział w całym rynku wynosi wciąż 1 proc.