Nowy podatek podniesie ceny słodkich produktów. Miliardy złotych ekstra w budżecie? "Pójdą na dziurę w NFZ"

Ministerstwo Zdrowia pracuje właśnie nad podatkiem cukrowym. Oficjalnie chodzi o to, by ograniczyć ilość cukru spożywanego w różnego rodzaju produktach. Przedstawiciele producentów biją na alarm, bo według nich w tych zmianach nie chodzi w ogóle o zdrowie Polaków. Zobacz rozmowę ze "Studia Biznes".

Wiele wskazuje na to, że rząd po raz kolejny sięgnie do kieszeni Polaków. Tym razem daniną obciąży cukier, a konkretnie niektóre napoje i słodycze, które zawierają go szczególnie dużo. W 2015 roku spożycie na przeciętnego Polaka wynosiło 40,5 kg, w 2018 roku wynik osiągnął rekordową wartość 51 kg. Eksperci od zdrowia biją na alarm. Czy nowy podatek wyjdzie Polakom na zdrowie? Na to pytanie odpowiedzą Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny i Andrzej Gantner, dyrektor Polskiej Federacji Producentów Żywności. "Studio Biznes", którego gospodarzem jest Łukasz Kijek, redaktor naczelny Next Gazeta.pl.

Więcej o: