Restauracje, hotele, kina. Długi weekend to były w Polsce prawdziwe "żniwa". Najnowsze dane

W miniony długi weekend obroty w restauracjach w Polsce były na rekordowym poziomie. "Średnia tygodniowa wydatków w gastronomi jest już znacznie wyższa niż w ubiegłoroczne wakacje" - wskazują ekonomiści największego banku w Polsce, PKO BP. Również wydatki na rozrywkę były niemal rekordowe, a branża hotelowa zaliczyła szczyt z ubiegłorocznych wakacji.
Zobacz wideo Ulga gastronomiczna. Paweł Borys tłumaczy, jak z niej skorzystać

Odmrożenie gospodarki w związku z pandemią wyraźnie wpłynęło na wzrost wydatków klientów. Gastronomia i hotelarstwo przeżywają rozkwit.

Gastronomia. Wydatki klientów w restauracjach na rekordowym poziomie

"Tegoroczny długi weekend to wyczekiwane żniwa dla sektora usługowego. Wydatki kartowe klientów PKO BP w restauracjach były na rekordowym poziomie" - wskazują na Twitterze ekonomiści PKO Banku Polskiego.

Zauważono, że średnia tygodniowa wydatków w gastronomii jest już znacznie wyższa niż w ubiegłoroczne wakacje.

Niemal rekordowe wydatki na rozrywkę. Sytuacja w hotelarstwie niewiele gorsza

W branży hotelarskiej sytuacja jest niewiele gorsza. "W ujęciu dziennym wydatki były na szczycie z ubiegłorocznych wakacji" - twierdzą eksperci. Dodano, że średnia tygodniowa "ma jeszcze trochę do nadrobienia".

Z kolei wydatki na rozrywkę (m.in. kina, parki rozrywki) były niemal rekordowe. Ekonomiści zauważają również, że liczba transakcji kartami na stacjach benzynowych była znacznie wyższa niż o tej porze w poprzednich latach. "Korzystanie z tych wszystkich atrakcji wymagało rzecz jasna przemieszczania się" - argumentują.

Odmrażanie gospodarki zapoczątkowało rozkwit w gastronomii i hotelarstwie

Rząd w ramach odmrażania gospodarki zezwolił 8 maja na częściowe otwarcie hoteli i obiektów noclegowych (mogły być zajęte maksymalnie w 50 proc.). Pełne otwarcie branży hotelarskiej nastąpiło 5 czerwca.

W przypadku gastronomii, jej częściowe otwarcie miało miejsce 15 maja. Od tego dnia, restauracje mogły zacząć przyjmować klientów w swoich ogródkach na świeżym powietrzu. Pełne otwarcie gastronomii miało miejsce 28 maja

Więcej o: