GIS ostrzega przed tlenkiem etylenu w lodach. O które produkty chodzi tym razem?

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed tlenkiem etylenu w niektórych partiach lodów wodnych. Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, a jej obecność w żywności jest niedozwolona w Unii Europejskiej.
Zobacz wideo Ograniczmy spożycie wołowiny. To zagrożenie dla klimatu

Przeczytaj więcej podobnych informacji na stronie głównej Gazeta.pl

System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) poinformował Główny Inspektorat Sanitarny o wycofywaniu przez firmę Udea B.V. niektórych partii lodów. Chodzi o jeden z wykorzystanych do ich produkcji składników, który został zanieczyszczony tlenkiem etylenu. O podobnych przypadkach informowaliśmy w sierpniu i wrześniu tego roku.

Gigantyczne dynie z Istoku na PodlasiuDynia gigant z podlasia. Z 605-kilogramowej "Barbary" zupy nie będzie

GIS znów ostrzega przed lodami. W mrożonych przysmakach wykryto tlenek etylenu

Chodzi o niektóre partie lodów wodnych Eau Yeah. Jak czytamy, dystrybutor w Polsce - Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno, niezwłocznie po uzyskaniu informacji od dostawcy, podjął działania mające na celu wycofanie z obrotu niżej wskazanych partii produktów, wytworzonych z użyciem zanieczyszczonego składnika:

  • Nazwa produktu: Lody wodne EAU YEAH Malina-Pomarańcza-Ananas BIO (6x60g)
    Numer partii: 1095001,
    Data minimalnej trwałości: 05.04.2023.
  • Nazwa produktu: Lody wodne EAU YEAH Malina-Pomarańcza-Ananas-Cytryna BIO (8x40g
    Numer partii: 1061011, 1096010,
    Data minimalnej trwałości: 03.03.2023, 06.04.2023.

Spożycie wymienionych lodów jest niezalecane. 

Tlenek etylenu - szkodliwość

Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia. W unijnym rozporządzeniu została ona sklasyfikowana jako substancja 1B, czyli rakotwórcza, mutagenna lub szkodliwie wpływająca na rozrodczość. Długotrwały kontakt z dużymi jej ilościami może wywoływać bóle głowy, mdłości, wymioty, biegunkę, drgawki, nieostre widzenie, trudności w oddychaniu czy oparzenia skóry, a także narażać na wystąpienie białaczki, nowotworów tkanek limfatycznych czy piersi.

W Unii Europejskiej stosowanie tlenku etylenu w żywności jest niedozwolone. Jest to natomiast substancja powszechnie stosowana jako środek odkażający i dezynfekujący.

Grzyby (zdjęcie ilustracyjne)Nie wiesz, czy grzyby w Twoim koszyku są jadalne? Zanieś je do sanepidu

Więcej o: