Salmonella na skorupkach jajek z jednego z zakładów. GIS ostrzega przed spożyciem

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj z zakładu Żmuda - poinformował Główny Inspektorat Sanitarny.

Jak ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny, spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Zobacz wideo Jajko to samo zdrowie! Co zatem z cholesterolem i salmonellą?

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Produkt: jaja kurze z chowu klatkowego klasa M
  • Numer partii: 25.10.2021
  • Najlepiej spożyć przed: 27.11.2021
  • Kod na skorupkach jaj: 3 PL 04141303
  • Podmiot wprowadzający do obrotu: Ferma Drobiu Andrzej Żmuda, Bogusława Żmuda, Spółka Jawna, 39-204 Żyraków 192.

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Mielcu poinformował o sprawie Powiatowego Lekarza Weterynarii w Dębicy, nadzorującego zakład pakowania kwestionowanych jaj.

Więcej podobnych informacji przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Organ Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadził kontrolę w miejscu pakowania jaj. Ustalono, że zakwestionowana partia jaj została w całości wprowadzona do obrotu. Zidentyfikowano odbiorców, którzy mogą być w posiadaniu zakwestionowanej partii jaj celem podjęcia dalszych działań mających na celu ochronę zdrowia publicznego. Powiadomiono powiatowego lekarza weterynarii nadzorującego fermę pochodzenia jaj.

Zalecenia dla konsumentów:

"Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami" - poinformowano w ostrzeżeniu.

Ukończono układanie podmorskiej części gazociągu Baltic PipeBudowa Baltic Pipe - podmorska część gazociągu ułożona. Są zdjęcia

Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce, od wielu lat pałeczki Salmonella spp. są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami.

Więcej o: