"Na polskich bazarach pomidory kosztują nawet po 35 zł za kg, ale to i tak nieźle, bo przynajmniej są dostępne" - czytamy. Znacznie trudniejsza sytuacja panuje w Wielkiej Brytanii, gdzie w wielu sklepach brakuje warzyw i owoców, a duże sieci wprowadziły racjonowanie sprzedaży żywności. Więcej na ten temat pisaliśmy w poniższym artykule:
O tej porze roku cała Europa sprowadza pomidory z Hiszpanii, Maroka i trochę z Turcji - wskazuje "Rzeczpospolita". Za obecną sytuację na rynku warzyw odpowiadają anomalie pogodowe, kryzys energetyczny i kurs walut. "Atak zimy w styczniu zniszczył zbiory w Hiszpanii oraz w Maroku, które jeszcze w lutym tonęło w śniegu. Wysokie koszty ogrzewania upraw pod osłonami sprawiły zaś, że wytwórcy w Holandii czy Polsce opóźniają produkcję i ograniczają jej wielkość. To źle wróży sytuacji późną wiosną. Polska płaci też za ryzyko walutowe: drogie euro podwyższa ceny importowanych warzyw" - pisze gazeta.
W grudniu papryka kosztowała niemal 20 proc. więcej niż rok temu o tej samej porze. "To najwięcej od 15 lat" - czytamy. Kiedy nastąpi spadek cen? - W marcu prawdopodobnie ceny nie spadną. Nie stanie się tak, dopóki nie ruszy produkcja w Holandii, a to główny wytwórca pomidorów spod osłon. Ale są sygnały, że tam też ograniczą produkcję - powiedziała "Rz" dr hab. Bożena Nosecka, ekspertka od rynku warzyw.
- Dostajemy sygnały od importerów, że poprawia się sytuacja pogodowa. Nie będzie tak dobrze, jak w latach ubiegłych, ale może nie będzie już tak drogo - dodał rzecznik giełdy Bronisze Maciej Kmera.
Papryka czerwona i żółta w hurcie kosztuje dziś 17-20 zł za kg - wynika z danych Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego SA "Bronisze". Zwykle o tej porze roku kosztowała 10-12 zł za kg - wskazał Maciej Kmera w rozmowie z "Rz".
Więcej informacji z Polski przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Pomidory są po 11-17 zł za kg, ale pomidory koktajlowe kosztują już 21-23 zł za kg. Z kolei za pomidory malinowe należy zapłacić 26-29 zł za kg.