Latem jedlibyśmy lody cały czas - na śniadanie, obiad i kolację... Są nie tylko smaczne, ale dają nam uczucie ulgi i chłodzą. Czy wiesz, że lody możesz przygotować w domu bez konieczności wychodzenia w trakcie upału? Pomoże ci w tym maszynka do lodów. Dzięki niej stworzysz ten zimny przysmak w swojej własnej kuchni i ze składników, które lubisz najbardziej. Będziesz mieć też pewność, że lody są całkowicie naturalne, a w tym także i zdrowsze! Ponadto możesz też dostosować indywidualnie ilość cukru czy wybrać rodzaj mleka.
Rodzaj maszyny
Wyróżniamy dwa rodzaje maszyn do lodów:
Mieszadło odrywa ważną rolę w procesie tworzenia lodów. Zwróć uwagę na jego wygląd. Do lodów śmietankowych, jogurtowych lub sorbetów sprawdzi się niemal każdy rodzaj mieszadła, ale do lodów z kawałkami owoców idealne będą mieszadła z otworami większymi niż same owoce, aby za bardzo ich nie zmiażdżyły. Niektóre maszyny do lodów mają wymienne mieszadła.
Wielkość misy
To bardzo indywidualna kwestia. Musisz się zastanowić, czy chcesz przygotować większość ilość lodów za jednym razem czy wolisz to robić porcjami i częściej. Wiadomo - im większa misa, tym więcej lodów!
Otwór do wlewania mieszanki
Składniki do lodów wrzuca się przez otwór w pokrywie do pracującej już maszyny. Właśnie dlatego otwór powinien być odpowiedni - ani za duży, ani za mały, aby łatwo było wrzucać składniki. Zbyt duży otwór może wpłynąć na wydłużenie czasu nagrzewania się maszyny i przygotowania do użytku.
Poniżej znajdziesz kilka maszyn do lodów, które warto mieć! Ochłodź się w upalne dni smacznymi lodami!