Pierwsza wegańska restauracja we Francji z gwiazdką Michelin. Otwarto ją z pieniędzy z crowdfundingu

Restauracja ONA we Francji otrzymała gwiazdkę Michelin. To pierwsze takie wyróżnienie dla w pełni wegańskiego lokalu w rodzimym kraju najsłynniejszego przewodnika kulinarnego na świecie. To też zaledwie trzecia gwiazdka dla lokalu, który nie serwuje potraw z produktami pochodzenia zwierzęcego. Lokal otrzymał także specjalną zieloną gwiazdkę.

Od 1900 roku Michelin prowadzi przewodnik kulinarny. Restauracje, które w nim się znajdą, otrzymują od jednej do trzech gwiazdek. To najważniejsze wyróżnienie dla lokali gastronomicznych, które jest przyznawane dość rzadko. W Polsce zaledwie trzy restauracje mogą się poszczycić tym osiągnięciem. 

Zobacz wideo Li Qian pokazuje, że w Chinach w restauracjach każdy dostaje maseczkę

Pierwsza gwiazdka Michelin dla wegańskiego lokalu we Francji

Jeszcze do niedawna tylko dwie wegańskie restauracje nagrodzono gwiazdką Michelin - Kajitsu w Nowym Jorku oraz Seven Swan we Frankfurcie. Od poniedziałku dołączył do nich lokal ONA, co jest akronimem od Origine Non Animale (z fr. nie pochodzi od zwierząt). Prowadzi go w mieście Ares, na zachodnim wybrzeżu Francji, Claire Vallee.

To zaledwie trzecia w pełni wegańska restauracja, która dostała gwiazdkę Michelin. To także pierwszy tego typu lokal we Francji, która ma wspaniałe tradycje kulinarne i to tam swoją działalność rozpoczął Przewodnik Michelin. Wyróżnienie nabiera jeszcze większego znaczenia, gdy przyjrzeć się historii Claire Vallee, które miała problemy z otwarciem lokalu właśnie ze względu na wegańskie menu. 

ONA została ufundowana dzięki zbiórce internetowej

Restauracja otworzyła się w 2016 roku. Mało jednak brakowało, by nie udało się zebrać na to funduszy. Tradycyjne banki odmówiły Claire Vallee pożyczki, twierdząc, że inwestycja w jedzenie pochodzenia roślinnego jest zbyt niepewna. Nie pasowała im także lokalizacja. Właścicielka restauracji się jednak nie poddawała. Poprzez crowdfundig, tj. internetowe zbiórki, zebrała środki, które pozwoliły zabezpieczyć jej inwestycję. Resztę pieniędzy pożyczył jej bank Le Nef, który specjalizuje się w kredytach dla projektów, które można uznać za etyczne. 

Gospoda Pod Modrym FartuchemToruń. Jedna z najstarszych karczm w Europie zamknięta z powodu pandemii

Profil restauracji pozwolił zdobyć jej także drugie wyróżnienie Michelin, zieloną gwiazdkę. Zaprezentowano ją rok temu i jest przyznawana lokalom, które mają duże zasługi jeśli chodzi o etyczne gotowanie. W ONA przed pandemią serwowano siedem dań. Ulubiony zestaw Claire Valle obejmuje takie produkty jak sosna, borowiki i sake lub seler, fasolę tonkę oraz bursztynowe piwo ale. 

Protest restauratorów w Legionowie(Nie)otwieraMY. Groźba Gowina przestraszyła restauratorów z Legionowa