Badanie Instytutu Ochrony Środowiska Państwowego Instytutu Badawczego i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego wykazało, że skala marnowania żywności w Polsce jest ogromna. Najgorsze jednak jest to, że taka sytuacja z każdym kolejnym rokiem może się pogłębiać.
Jak informuje "Rzeczpospolita", obywatele Polski są odpowiedzialni za marnowanie niemal pięciu milionów ton żywności (dokładnie 4840 tys. 946 ton). Składa się na to suma odpadów z etapów produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji.
Co więcej, w blisko 60 proc. za generowanie odpadów są odpowiedzialni konsumenci, którzy w swoich gospodarstwach domowych wyrzucają blisko trzy miliony ton żywności (2917 tys. 775 ton). Produkcja i przetwórstwo odpowiadają za około 30 proc. całości (1503 tys. 110 ton), natomiast pozostały udział przypada podstawowej produkcji rolniczej.
Autorzy badania przyznali, że wynik powinien jasno pokazać Polakom, jak dużo zależy od nich samych. Generowanie tak dużej ilości żywności w domach znacznie zwiększa odpowiedzialność, jaka spoczywa na barkach obywateli. Zdyscyplinowanie handlu czy produkcji to zbyt mało, aby zniwelować te liczby.
- W Polsce w każdej sekundzie przez cały rok wyrzucane do kosza są blisko 153 kg żywności w całym łańcuchu żywnościowym, a aż 92 kg w polskich domach. Gospodarstwa domowe, których mieszkańcy mają większe umiejętności i doświadczenie w planowaniu zakupów, robieniu ich zgodnie z założeniami oraz przygotowywaniu zaplanowanych posiłków, marnują mniej żywności - wskazali autorzy raportu.