Koronawirus. Co naprawdę potrzeba w domu na wypadek czarnego scenariusza?

Druga fala koronawirusa dotkliwie uderza na całym świecie. Rządy przywracają kolejne obostrzenia. Przypominamy listę niezbędnych rzeczy na wypadek katastrofy, którą niemiecki urząd opublikował na początku roku.

Zgodnie z przewidywaniami początek jesieni to drugie uderzenie pandemii koronawirusa. Wzrost zachorowań notuje cały świat, Polska nie jest wyjątkiem. 8 października po raz pierwszy dobowa liczba nowych zakażeń przekroczyła 4 tys. osób. Najświeższe dane z 9 października to kolejny rekord. COVID-19 zdiagnozowano u 4739 osób, na to schorzenie lub choroby współistniejące zmarły 52 kolejne osoby (rekord to 76 zgonów).

Rząd przywraca obostrzenia. Strefa żółta w całym kraju

Polski rząd zdecydował się uznać cały kraj za strefę żółtą z wyłączeniem stref czerwonych. Od 10 października obowiązują też nowe obostrzenia. Wśród nich zmniejszenie liczby osób na weselach i innych imprezach okolicznościowych. W całym kraju wraca też obowiązek zakrywania ust i nosa podczas wyjść na zewnątrz, już nie tylko w zamkniętych budynkach. Zakaz nie obowiązuje w parkach, lasach i podobnych im terenach rekreacyjnych. 

Koronawirus - lista niezbędnych rzeczy na wypadek katastrofy

W lutym, gdy pandemia nie dotarła jeszcze do Polski Niemiecki Urząd Ochrony Ludności i Pomocy na Wypadek Katastrof przypomniał, jakie zapasy powinno się zrobić w domu. Lista tych rzeczy powinna wystarczyć na 10 dni awaryjnej sytuacji. 

Zasadniczo radzimy ludności, by zawsze była przygotowana na sytuacje kryzysowe i katastrofy. Zalecamy, by każdy w domu miał awaryjną rezerwę żywności, wystarczającą mniej więcej na 10 dni

- mówił szef urzędu Christoph Unger. 

W domu warto zatem zgromadzić w przeliczeniu na jedną osobę:

  • 20 l wody
  • 3,5 kg zbóż, produktów zbożowych, chleba, ziemniaków, makaronu i ryżu.
  • 2,5 kg owoców w puszkach lub słoikach i orzechów
  • 4 kg suchych roślin strączkowych i warzyw w puszkach lub słoikach
  • 2,6 kg mleka i produktów mlecznych
  • 1,5 kg mięsa, ryb i jajek, ewentualnie jajek w proszku (świeże jajka mają trwałość kilka dni, proszek kilka lat)
  • 0,4 kg tłuszczu i olejów

Warto mieć także produkty spożywcze niewymagające obróbki termicznej w ilościach odpowiadających upodobaniom. Do tej listy należą  cukier, miód, czekolada, mąka, rosół w proszku, sucharki, słone paluszki. Takie zapasy pokryją przez 10 dni dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2200 kcal. 

Urząd przypomina, że warto zgromadzić także:

  • niezbędne lekarstwa
  • podręczną apteczkę
  • świece i zapałki lub zapalniczki
  • kuchenkę kempingową z paliwem
  • zapasowe baterie
  • środki odkażające
Więcej o: