gastronomia
-
Nieoczekiwane braki w gastronomii. Od saszetek z keczupem po dwutlenek węgla do produkcji napojów
Gdy nadejdzie kolejny globalny kryzys, najpierw w sklepach zabraknie makaronu, a potem keczupu w saszetkach w gastronomii. Choć brzmi to absurdalnie, sprawa...
-
Droższe posiłki w restauracjach. "Paragony grozy" mają wyjaśnienie. Rosną koszty - rosną ceny
Podwyżki w lokalach gastronomicznych są nieuniknione. Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, ich przyczyną nie jest chęć szybkiego odrobienia strat przez...
-
Ceny w restauracjach i barach. Restaurator komentuje "paragony grozy". " Nie stać cię, to nie chodź"
"Paragon grozy" z horrendalnie wysokimi cenami to od lat kwestia, która wywołuje burzliwe dyskusje. Gdy nadchodzą wakacje, w wielu restauracjach i barach cen...
-
Restauracje, hotele, kina. Długi weekend to były w Polsce prawdziwe "żniwa". Najnowsze dane
W miniony długi weekend obroty w restauracjach w Polsce były na rekordowym poziomie. "Średnia tygodniowa wydatków w gastronomi jest już znacznie wyższa niż w...
-
"Patogastronomia" i śmieciówki. PIP podaje dane. Kontroluje mniej niż 4 proc. lokali rocznie
Państwowa Inspekcja Pracy w ciągu roku kontroluje niecałe 4 proc. firm z sektora gastronomicznego - wynika z danych przekazanych Gazeta.pl przez instytucję....
-
Ożywienie w gastronomii po luzowaniu. "Obroty wyższe niż w najlepszych dniach wakacji 2020"
W minioną sobotę obroty w sektorze usług były wyższe niż w najlepszych dniach zeszłorocznych wakacji. "Otwieranie sektora usługowego przynosi oczekiwany wzro...
-
Pandemia może wymazać z mapy Polski co trzeci lokal gastronomiczny. IGGP: W gastronomii sukcesu nie ma
Restauracje wciąż ledwo ciągną, a rządowa pomoc trafiła ledwie do co trzeciej firmy z branży. Gastronomia jest w tragicznej sytuacji i do końca roku może...
-
Czemu pracownicy uciekają z pracy w restauracjach? "Gastronomia uczepiła się zleceniówek jak głupia"
Gastronomia w całym kraju ma poważny problem z personelem. Z branży pouciekali zawodowcy, którzy przebranżowili się do sektorów, w których zatrudnienie i...
-
Luzowanie w gastronomii. Będzie szturm? Wyniki badania umiarkowanie optymistyczne dla branży
Za wizytami w lokalach gastronomicznych stęskniło się 60 proc. Polaków. Kobietom marzy się wypad do kawiarni, mężczyznom - na piwo lub drinka. Bardziej niż n...
-
Kiedy otwierają się restauracje? Ogródki już ruszyły, teraz pora na lokale
Kiedy zostaną otwarte restauracje? Od kiedy można będzie zjeść posiłek w lokalu i na jakich zasadach? Odpowiadamy.
-
Urząd Skarbowy ostrzega Polaków. Do kogo mogą trafić listy behawioralne?
-
Bank Szwajcarii zdecydował ws. stóp. Kluczowe dla frankowiczów
-
Wielu Polaków straci prawo do emerytur pomostowych. Mogą składać pozwy
-
Ukraina zmienia zdanie ws. embarga? "Spodziewam się, że go nie wprowadzimy"
-
VFS Global, firma pośrednicząca przy wizach, wydała oświadczenie
- Islandia będzie coraz droższa. Wszystko przez nadmiar turystów, którzy odwiedzają kraj
- Niemcy. Wyrok w sprawie Polaka. Urząd pracy niesłusznie go potraktował
- Praca w Niemczech. Ile zarabiają fachowcy? Blisko 4 tys. euro
- Izrael. Funkcjonariusze odnaleźli czołg, który został skradziony
- Firma Elona Muska szuka ochotników. Chce wszczepiać implanty mózgowe
-
Plastikowe słomki i patyczki legalne dłużej. "To nie zła wola. Termin lipcowy trudny do utrzymania"
Od lipca sprzedaż i produkcja plastikowych słomek, sztućców, czy talerzyków miała być zakazana. Możliwe jednak, że przepisy, które regulują wytwarzanie...
-
Czekają nas drogie kolacje. Ceny w restauracjach mogą wzrosnąć o 20 proc.
Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej szacuje, że w tym roku w restauracjach będzie drożej o 20 proc. Po wielu miesiącach lockdownu gastronomia wraca do nowe...
-
Z gastronomii w lockdownie odpłynęli pracownicy. Przejęła ich inna branża
To sieci spożywcze zatrudniały przez ostatnie miesiące kucharzy, kelnerów czy menedżerów restauracji. I handel wciąż chce zatrudniać.
-
"Branża gastronomiczna straciła 200 tys. pracowników". To wpływ pandemii
Z powodu pandemii, branżę gastronomiczną opuściło 200 tys. osób - powiedział w rozmowie z PAP Sławomir Grzyb z Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej. Dodał,...
-
Praca sezonowa. Firmy poszukują pracowników. Można zarobić nawet 7 tys. złotych w miesiąc
Przedsiębiorcy, po długiej przerwie związanej z restrykcjami, w końcu mogą odmrozić swoje biznesy. W sieci pojawiają się atrakcyjne ogłoszenia od pracodawców...
-
Restauracje na parkingach. Galerie handlowe z planem na odmrażanie gospodarki
Galerie handlowe planują otworzyć ogródki restauracyjne na parkingach - donosi money.pl. Taki pomysł na odmrażanie gospodarki podsunęła im Polska Rada Centró...
-
Na otwarcie restauracji trzeba pracowników, a ich brak. Gessler: Kelnerzy już się zadomowili w warsztatach
W przyszłym tygodniu będą mogły ruszyć wreszcie restauracyjne ogródki. Wielkie odmrażanie gastronomii niekoniecznie będzie jednak aż tak wielkie. W branży...
-
15 maja otwarcie ogródków gastronomicznych, a od kiedy zjemy w lokalu? [NOWE ZASADY]
15 maja ruszą ogródki gastronomiczne, a od 29 maja dopuszczalna będzie też konsumpcja w lokalach i wydzielonych strefach gastronomicznych - wynika z...
-
Restauracje szykują się do otwarcia ogródków. Nie wszystkim się to uda. "Jest coraz trudniej"
W niektórych miastach gastronomia może liczyć na obniżki opłat za użytkowanie restauracyjnych ogródków. Pomoc samorządów to jednak kropla w morzu potrzeb....
-
Kiedy otwarte restauracje? Rząd przedstawił nowe ustalenia w sprawie obostrzeń
Rząd przedstawił plan odmrażania gospodarki na najbliższe tygodnie. Okazuje się, że jeszcze w maju otwarte zostaną restauracje i kawiarnie. Najpierw dotyczyć...
-
Jarosław Gowin o odmrażaniu gospodarki. Chciałby otwarcia restauracji dla zaszczepionych
Restauracje powinny otworzyć się dla osób zaszczepionych - uważa wiceminister Jarosław Gowin. - Jeśli ktoś jest po podwójnym szczepieniu, powinien móc zacząć...
-
Rząd przedłużył obostrzenia w handlu i usługach. Jest rozporządzenie, hotele zamknięte do 3 maja
W czwartek po południu opublikowano rozporządzenie ws. dalszych ograniczeń w związku z epidemią COVID-19. "Ze względu na wydolność służby zdrowia i troskę o...
-
Warszawa. 85-letni restaurator sprzeda własne mieszkanie, by chronić miejsca pracy
85-letni restaurator sprzedaje mieszkanie, aby wypłacić pensje pracownikom i ratować biznes. - Musiałem tak postąpić, inaczej nie utrzymałbym lokalu -...
-
Hiszpanie skrzykują się na "piżamowe party" od 6 rano. Chcą pomóc właścicielom barów i restauracji
Od godz. 6 rano w niedzielę, kiedy kończy się godzina policyjna, niektóre bary i puby w Saragossie (północny wschód Hiszpanii) zapraszają klientów ubranych...
-
Zapuszkowane restauracje. Lokale mają nowy sposób na przetrwanie lockdownu
Rzemieślniczo wytwarzane konserwy, zakwas, buliony, zupy w słoikach, gotowe dania - coraz więcej restauracji oferuje w czasie pandemii detaliczną sprzedaż...