gastronomia
-
Tylko nieliczne restauracje i sklepy sprzedają taniej jedzenie, któremu grozi zmarnowanie
Może to wydawać się nieoczywiste, ale handel i gastronomia odpowiadają za mniej marnowania jedzenia niż gospodarstwa domowe. Jednak to tam jest pole na...
-
Bon gastronomiczny na wzór turystycznego. Rząd prowadzi rozmowy, decyzja w ciągu kilkunastu dni
Trwają prace nad wprowadzeniem bonu gastronomicznego na wzór bonu turystycznego, zdradziła money.pl Olga Semeniuk. Wiceministra Rozwoju, Pracy i Technologii...
-
Polska gastronomia schodzi do podziemia. Restauratorzy wolą otwierać lokale nielegalnie niż bankrutować
Mniej niż dziesięć minut zajęło mi znalezienie w Warszawie kilkunastu lokali gastronomicznych, które mimo zakazu przyjmują gości. Rok po wprowadzeniu...
-
Koronawirus. Rząd chce pomóc gastronomii. W planach bony żywnościowe i obniżka VAT
Przedsiębiorcy z branży gastronomicznej mogą otrzymać bony żywnościowe. Jest to jeden z pomysłów rządu, który miałby wspomóc branżę objętą restrykcjami.
-
"Widelcowi gangsterzy", podziemna działalność i widmo upadku. Kryzys gastronomii za granicą
Bankructwa, protesty restauratorów, ignorowanie zakazów i restauracje działające w podziemiu - przykłady z innych krajów pokazują, że polska gastronomia nie...
-
RMF: Jest wstępna zgoda ws. otwarcia gastronomii po świętach. Chodzi o ogródki restauracyjne
Ministerstwo Rozwoju konsultuje z Ministerstwem Zdrowia pomysł częściowego otwarcia po świętach wielkanocnych - wynika z ustaleń RMF FM. Scenariusz ma być...
-
Kiedy odmrożenie gastronomii? Wiceminister Semeniuk: Patrzymy na możliwość otwierania ogródków
Rząd rozważa umożliwienie gastronomii otwarcia ogródków restauracyjnych, poinformowała w Radiu Zet Olga Semeniuk. W rozmowie poruszono także kwestię wsparcia...
-
Restauracja wystąpiła w rządowym spocie, teraz się odcina. "Kompletna fikcja". PFR: dostali 843 tys. zł
Rząd wypuścił dwa klipy promujące wsparcie z Tarczy Antykryzysowej. Widoczna w nich restauracja odcina się jednak od wypowiedzi z wideo. Jak poinformowali,...
-
Branża gastronomiczna zaskarży państwo. "To będzie największy pozew w powojennej Polsce"
- Zamierzamy do końca marca zebrać około tysiąca przedsiębiorców. Pod względem liczby będzie to największy pozew w powojennej Polsce - zapowiedział na anteni...
-
Restauracja Najsztuba bliska bankructwa. "Liczyliśmy na pomoc. I nic, wnioski zostały odrzucone"
Restauracji "Kur & Wino" grozi widmo bankructwa. Aleksander Sawicki, współwłaściciel lokalu ubolewa, że odrzucono ich wnioski o pomoc z tarczy finansowej. -...
-
Polska i Ukraina znalazły rozwiązanie ws. zboża. Zaskakuje
-
Nurek z Filipin przeciął chińską linę na morzu. "Naruszała prawo"
-
Komisja Europejska nie zapłaci Polsce faktur. "Musi spełnić warunki"
-
Zabraknie paliwa na stacjach? Orlen zabrał głos. Apeluje do kierowców
-
"Śmierć wisiała w powietrzu". Ludzie wciąż nie mogą się otrząsnąć
- Susza w Amazonii. Prezydent Brazylii zwołał spotkanie. "Tak jeszcze nie było"
- iPhone 15 jest zbyt gorący. Niektórym trudno utrzymać smartfon w dłoni
- Tyle więcej podatków płacimy od 2015. Obietnice były inne
- US skontroluje informatyków? Chodzi o autorskie koszty uzyskania przychodu
- Perfidny deepfake krąży po Facebooku. Podszywają się pod Lewandowskiego
-
Gastronomia w Polsce w agonalnym stanie. Pracę może stracić nawet 250 tys. osób
"Rzeczpospolita" opisała raport Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej. Wynika z niego, że w branży restauracyjnej zatrudnienie straci co czwarty pracownik z...
-
Sanepid dopiął swego. 30 tys. zł kary dla restauracji "U Trzech Braci". Właściciel nie zamierza płacić
Restauracja "U Trzech Braci" z Cieszyna otrzymała decyzję Sanepidu dot. łamania przepisów w trakcie pandemii. Na lokal nałożono 30 tys. zł kary. Właściciel n...
-
Kiedy otwarte restauracje? Gowin: Gastronomia będzie musiała się jeszcze uzbroić w cierpliwość
Gastronomia będzie musiała się jeszcze uzbroić w cierpliwość, w Europie będzie to zapewne jedna z ostatnich otwieranych branż - mówił w piątek wicepremier...
-
"Musimy kombinować". Jak Polacy omijają obostrzenia? Kapliczki na stokach, umowy o dzieło dla klientów
Testowanie jedzenia, szkolenia browarnicze czy stawianie kapliczki na stoku narciarskich - pandemia przypomniała Polakom o naszym porcie narodowym -...
-
Włosi nie zawiedli restauratorów. Tłumy w knajpach po złagodzeniu restrykcji. Rekordowe wpływy restauracji w Rzymie
Po złagodzeniu obostrzeń spragnieni rozrywek Włosi tłumnie wyszli z domów. Gastronomia zanotowała rekordowe wpływy. "Rzymski sektor restauracyjny osiągnął...
-
IKEA wycofuje hot dogi? Sieć wyjaśnia, czemu danie zniknęło z oferty
IKEA wycofała ze sprzedaży hot dogi. O powody takiej decyzji "Rzeczpospolita" spytała szwedzką sieć. Z odpowiedzi dowiadujemy się też, czy danie to wróci do...
-
Kiedy będą otwarte restauracje? Adam Niedzielski poinformował o przedłużeniu obostrzeń
W czwartek 28 stycznia odbyła się konferencja prasowa z udziałem ministra zdrowia Adama Niedzielskiego. Poinformowano m.in. jak będzie wyglądała działalność...
-
Lokale gastronomiczne zamknięte do maja? Szef PFR: Wtedy zniknie powód do tego, żeby zamykać firmy
Punktem zwrotnym w czasie pandemii koronawirusa może być maj, uważa prezes Polskiego Funduszu Rozwoju (PFR) Paweł Borys. Jego zdaniem, do tego czasu powinny...
-
Sanepid przeprowadza ponad tysiąc kontroli dziennie w otwartych lokalach. Sądy uchylają kary
Według Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej, obecnie sanepid wykonuje nawet 1300 kontroli dziennie w całym kraju. Jednak w większości przypadków są one...
-
Ludzi jak w weekend, płatność tylko gotówką. Tak działa gastronomia mimo zakazu
Wewnątrz słychać muzykę, gwar rozmów, brzęk uderzanych o siebie szklanek. I nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że trwa pandemia koronawirusa, a...
-
Po restauratorach swoje biznesy otwierają właściciele klubów. Interweniują policja i sanepid
Mimo zakazów w związku epidemią koronawirusa coraz więcej przedsiębiorców decyduje się na ponowne otwarcie swoich biznesów. Do restauratorów zaczęli dołączać...
-
Branża gastronomiczna się buntuje. "Nawet 20 tys. lokali wznowiło działalność"
Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej (IGGP) przedstawiła szacunki, według których po 18 stycznia działalność wznowiło 20 tys. lokali gastronomicznych.
-
Ile lokali otworzyło się mimo zakazu? Wiceminister rozwoju zdradziła ich liczbę
Mimo obostrzeń kilkadziesiąt lokali gastronomicznych w Polsce postanowiło się otworzyć. W piątek wiceminister rozwoju Olga Semeniuk zdradziła ich liczbę.
-
McDonalds potwierdza: Od teraz promocyjne zestawy tylko z wodą, cola zniknęła. Przez podatek cukrowy
McDonald's nie podniósł cen słodkich napojów mimo wprowadzenia podatku cukrowego - umożliwiają to niejasności w przepisach. Firma jednak zdecydowała, że w...
-
Pierwsza wegańska restauracja we Francji z gwiazdką Michelin. Otwarto ją z pieniędzy z crowdfundingu
Restauracja ONA we Francji otrzymała gwiazdkę Michelin. To pierwsze takie wyróżnienie dla w pełni wegańskiego lokalu w rodzimym kraju najsłynniejszego...